© Kris Hossey

Inflatie zakt maar elektriciteit, groenten en fruit fors duurder

De inflatie is deze maand heel lichtjes gedaald van 2,28% naar 2,16%. Dat was vooral een gevolg van prijsdalingen voor motorbrandstoffen en zuivelproducten. Een aantal dagdagelijkse producten zijn daarentegen fors duurder geworden.

PVb

Volgens de cijfers van de FOD Economie is elektriciteit nu 31,5% duurder dan een jaar geleden. Aardgas is 12,5% goedkoper dan vorig jaar in augustus. De prijs van huisbrandolie is, afgevlakt over 12 maanden, met 27,8% gedaald in één jaar tijd. Motorbrandstoffen, die eveneens zwaar wegen in de index, zijn 6,6% goedkoper dan een jaar geleden.

Wat voeding betreft valt op dat de prijzen van vis en zeevruchten ten opzichte van vorig jaar in augustus nu 9,8% hoger liggen. Binnen deze productgroep liggen de prijzen voor verse vis en voor verse zeevruchten nu respectievelijk 9,8% en 29,1% hoger dan een jaar geleden. Dit laatste komt vooral door de fors duurder geworden grijze garnalen. Fruit is 8,6% duurder dan in augustus 2015. Groenten zijn 3,7% duurder dan een jaar geleden. Groenten exclusief aardappelen kosten nu 8,7% meer dan een jaar geleden. Aardappelen zijn nu 0,9% duurder van vorig jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER