© Photo News

S-peil vervangt K-peil in nieuwbouwwoningen

De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet om het S-peil te gebruiken als indicator voor de isolatie- en ventilatiewaarde van een nieuwbouwwoning. S-peil staat voor schilpeil. Het komt in de plaats van het vroegere K-peil en de Netto Energie Behoefte (NEB). “Met het S-peil krijgen we een correctere berekening van de energie-efficiëntie van een nieuwbouwwoning. De norm ligt vanaf 1 januari 2018 op S31”, zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld).

Wie bouwt of verbouwt, wordt om de oren geslagen met afkortingen over de energie-efficiëntie van zijn/haar woning. Dat gaat van EPB tot K-waarde en U-waarde en E-peil. Daar komt nu dus een afkorting bij: het S-peil of schilpeil.

De beslissing om het K-peil en de Netto Energie Behoefte (NEB) vanaf volgend jaar af te schaffen was al eerder genomen. Beide waarden hebben immers hun nadeel. Het K-peil geeft enkel de isolatiekwaliteit van een gebouwschil weer, maar niet hoeveel energie een gebouw nodig heeft om te verwarmen of te koelen. Dat laatste gebeurt wél door de Netto Energie behoefte, maar dat zegt dan weer niks over de isolatiewaarde van de gebouwschil.

Het S-peil maakt komaf met die nadelen. Dat peil geeft namelijk de isolatie- en ventilatiewaarde van de schil van een woning weer (muren, ramen, dak,...). Verschillende factoren hebben een impact op S-peil: meer isolatie, een efficiëntere geometrische vorm van de woning, minder glas.

De Vlaamse regering heeft de waarde van het S-peil voor nieuwe bouwaanvragen vanaf januari 2018 op S31 bepaald, tegen 2021 wordt dat S28.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer