De nieuwste, de duurste én de kalmste snelweg: gemiddeld slechts 16.100 auto’s per dag op A11

© jve

Behalve de nieuwste en de duurste is de A11 ook de kalmste snelweg van Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Verkeerscentrum. In de openingsmaand september kreeg de nieuwe snelweg ongeveer een half miljoen wagens over zich heen.

Koen Theuns

Zowat 8.500 in de richting van Westkapelle en 7.600 richting Brugge, zo veel - of zo weinig - auto’s en vrachtwagens reden in de maand september gemiddeld per werkdag over de A11. Ter hoogte van de Roskambrug over het Boudewijnkanaal en op werkdagen, voor alle duidelijkheid. Dat is per rijrichting omgerekend een wagen om de tien seconden, en dat maakt van de A11 de kalmste weg waar het Vlaams Verkeerscentrum metingen organiseert. Ter vergelijking: op de N31 Expresweg ter hoogte van Brugge passeren op de drukste plaatsen meer dan 30.000 voertuigen per dag en per rijrichting.

Verkeer door dorpen

Bij het Agentschap Wegen en Verkeer zijn ze tevreden over de manier waarop de A11 de voorbije weken zijn plaats heeft gevonden in het Vlaamse wegennet. “Uiteraard was en is het nooit onze bedoeling om meer verkeer te genereren. De A11 is er wel gekomen om het verkeer van en naar de haven te scheiden van het lokale verkeer. Vrachtwagens die vroeger langs en door dorpen reden, rijden nu op de A11”, zegt Eveline Vandecaetsbeek, woordvoerster van AWV. En dat geven ook de cijfers weer. Op werkdagen zijn vrachtwagens goed voor 20 tot 25 procent van alle verkeer op de snelweg. Uit de cijfers blijkt bovendien dat nog een doelstelling werd gerealiseerd, want de vooropgestelde gemiddelde reistijd van zeven minuten tussen Brugge en Westkapelle blijkt effectief te kloppen.

30.000 fietsers

Maar zo druk als tijdens de officiële opening in augustus, toen 30.000 fietsers en wandelaars de twaalf kilometer lange snelweg ontdekten, zal het dus niet gauw meer worden op de A11. “Hoeveel verkeer er nog bijkomt, zal in grote mate afhangen van hoe de haven presteert. En in de zomermaanden zal het kusttoerisme natuurlijk ook extra verkeer genereren”, besluit Vandecaetsbeek.

Zeven minuten

© Simon Mouton

De 12 kilometer lange A11 moet ervoor zorgen dat je in zeven minuten van de Blauwe Toren in Brugge naar de N49-snelweg tussen Knokke-Heist en Antwerpen kunt rijden. Ook het verkeer naar de haven van Zeebrugge moet er veel vlotter door verlopen. Drie jaar en zes maanden werd er aan het project gewerkt, 17 jaar werd er over nagedacht. Naast de snelweg zelf werden ook lokaal heel wat nieuwe verbindingswegen aangelegd. Blikvangers zijn de twee beweegbare bruggen over het Boudewijnkanaal.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen