© rr

Koerden reageren op vechtpartij in Brederodestraat: “Het was niet de bedoeling om te provoceren”

Het was nooit de bedoeling om de campagnebus ‘Öcalan Vrij’ door de Brederodestraat te sturen, een straat waar veel Turken wonen, en het was ook nooit de bedoeling om te provoceren. Dat zegt Nav Bel, de Koerdische gemeenschapsorganisatie in ons land, naar aanleiding van de grote vechtpartij in de Brederodestraat vrijdagavond.

De Koerdische gemeenschap is met een Free Öcalan-campagne bezig in Europa. Een bus die omgevormd is tot een mobiele bibliotheek doet een ronde door tientallen Europese steden, waarbij ze telkens op een plein infostands opzetten en campagne voeren.

De bus was vrijdag op weg naar het Steenplein in Antwerpen. “De chauffeur verklaarde dat het verkeer vastzat en dat straten afgesloten waren. Hij volgde zijn gps en belandde zo per ongeluk in de Brederodestraat. De chauffeur is niet van Antwerpen en besefte niet in welke buurt hij aan het rijden was”, zegt Nav Bel.

De gevolgen zijn gekend. De bus werd belaagd en moest door de politie worden weggeleid naar het kantoor aan de Noorderlaan. Enkele honderden mensen gingen met elkaar op de vuist. Er werden 47 amokmakers bestuurlijk aangehouden, één persoon werd gerechtelijk aangehouden voor verboden wapendracht. Er vielen acht gewonden, onder wie een politieman die geraakt werd door een steen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER