© Leo Brouwers

800 jeugdvoetballertjes laten zich drie jaar testen

800 jonge voetballers laten zich drie jaar lang testen om de oorzaken van blessures na te gaan. Ook de jeugdspelers van Waasland-Beveren nemen aan het grootschalig onderzoek deel.

bvdl, lbm

Doctoraatsstudente Nikki Rommers, verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en aan de Unversiteit Gent, begint een van de komende weken met geavanceerde tests bij 120 spelers van Waasland-Beveren. In totaal nemen 800 elitespelers van de reeksen U10 tot en met U15 van KVC Westerlo, KV Mechelen, Waasland-Beveren, AA Gent, Club Brugge en Zulte-Waregem deel aan dit onderzoek naar blessurelast.

“Er is nog heel weinig informatie over de blessures en de oorzaken ervan bij jonge spelers”, zegt Nikki Rommers. “In deze fase, waarin de jonge spelers in volle groei zitten, weten we niet wat aan de basis ligt van de blessures. Het onderzoek is belangrijk, want een zwaar letsel zou wel eens hun carrière kunnen kosten.”

De onderzoekster volgt drie jaar lang de spelers op en verzamelt allerlei informatie. Nadien volgt een grondige analyse en stelt ze een risicomodel op.

De deelnemende clubs waren zelf vragende partij voor een dergelijke studie. “Het is de bedoeling om te bekijken wat de gevolgen zijn van een groeispurt en op welke leeftijd onze spelers het meest onderhevig zijn aan blessures”, vertelt Jean-Jacques De Malsche, jeugdcoördinator bij Waasland-Beveren. “Drie jaar lang vinden drie keer per jaar deze tests plaats. Op basis van de resultaten kan onze club extra ondersteuning geven.”

Lees meer in Gazet van Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER