Direct naar artikelinhoud
Hollywood

Beschuldigingen tegen Spacey stapelen zich op

Alle nieuwe verhalen die opduiken over Kevin Spacey maken de acteur in recordtempo persona non grata in Hollywood.Beeld Photo News

Kevin Spacey komt in een steeds lastiger parket nu steeds meer beschuldigingen van seksueel misbruik opduiken. Streamingdienst Netflix schortte de opnames van House of Cards, waarin hij de hoofdrol speelt, voor onbepaalde tijd op.

Toen acteur Anthony Rapp hem van seksueel misbruik beschuldigde, probeerde Spacey dat nog af te doen als een eenmalig feit, ingegeven door een overdosis alcohol. Maar nu steeds meer getuigenissen opduiken van 's mans seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt het moeilijk om dat vol te houden. 

Filmmaker Tony Montana is een van mensen die de voorbije dagen besloot zijn ervaring met Spacey met de wereld te delen. Hij vertelde showbizzwebsite Radar Online dat Spacey hem in een bar in Los Angeles in het kruis greep. Hoewel Montana duidelijk maakte dat hem dat niet zinde, volgde Spacey hem daarna naar de toiletten. Na het incident had Montana zes maanden lang met posttraumatische stress af te rekenen.

Onaangename avances

En hij is niet de enige die met een verhaal over Spacey naar buiten komt. De Mexicaanse acteur Roberto Cavazos, die met Spacey samenwerkte toen die laatste artistiek directeur was van het Londense theaterhuis The Old Vic, liet op Facebook weten dat Spacey geregeld op jonge mannelijke acteurs 'joeg'. "Gewoon het feit dat we mannen waren jonger dan dertig was voor meneer Spacey blijkbaar een vrijgeleide om ons aan te raken", schrijft hij. 

Cavazos weerde naar eigen zeggen twee onaangename avances van Spacey af. Veel van zijn collega's durfden dat niet. "Er zijn heel veel acteurs met een Kevin Spacey-verhaal", beweert hij. In een poging te weten te komen of dat klopt, zet The Old Vic nu een systeem op poten dat getuigen toelaat volledig anoniem hun verhaal te doen. "We willen een veilige omgeving zijn, waar niemand gepest of lastiggevallen wordt. Op geen enkele manier en op geen enkel niveau", laat de directie van het tweehonderd jaar oude theater in een mededeling weten.

Ook Daniel Beal heeft zijn Spacey-verhaal. De man vertelt aan de Britse krant The Sun dat Spacey hem in 2010, toen hij als barman in een hotel in West Sussex werkte, zijn geslacht liet zien en hem vroeg het aan te raken.

Peperduur horloge

Het aanbod om mee te gaan naar zijn kamer sloeg de toen 19-jarige Beal af. Spacey deed hem daarna wel zijn peperdure horloge cadeau en belde de barman een paar weken later op om af te spreken. Maar ook dat zag Beal niet zitten. En dan is er nog de anonieme Britse man die aan de BBC vertelde hoe Spacey hem halfweg de jaren tachtig lastigviel toen hij als 17-jarig aankomend acteertalent bij Spacey te gast was. Hoewel hij de steracteur duidelijk maakte geen seksuele interesse in hem te hebben, drong Spacey toch aan om in hetzelfde bed te slapen. De 17-jarige acteur sliep uiteindelijk op de zetel maar merkte bij het ontwaken tot zijn ontzetting dat Spacey 's nachts dezelfde zetel had opgezocht. "Hij lag in zijn ondergoed, met zijn armen om me heen en zijn hoofd op mijn buik."

Al die verhalen maken Spacey in recordtempo persona non grata in Hollywood. De directie van streamingdienst Netflix liet deze week al weten dat er geen zevende seizoen komt van House of Cards, hun succesreeks waarin Spacey de hoofdrol speelt. Nu gaan ze een stap verder door de opnames voor seizoen zes voor onbepaalde tijd stil te leggen. "We willen de tijd nemen om de situatie grondig te bestuderen en een antwoord te bieden aan alle mogelijke vragen en bezorgdheden van de acteurs en medewerkers", klinkt het. 

Ook de International TV Academy laat van zich horen. De organisatie achter de Emmy Awards was van plan Spacey op 20 november een carrièreprijs te geven maar laat weten dat dat niet zal doorgaan. Zelfs een aflevering van de serie This is Us die deze week op antenne ging, werd last minute aangepast omdat er een referentie naar Spacey inzat.