Gemeente Molenbeek verbiedt ‘Islamsafari’ van Filip Dewinter en Geert Wilders

De zogenaamde islamsafari die Geert Wilders en Filip Dewinter wilden houden in Molenbeek mag niet doorgaan. De gemeente verbiedt dit in een politieverordening.

lbo

De twee wilden een bezoek aan Molenbeek brengen nu vrijdag. Filip Dewinter van Vlaams Belang en Geert Wilders van de Nederlandse PVV hadden het bezoek aan Molenbeek gepland om ‘een inkijk te geven op de plekken in Brussel die het ergst getroffen zijn door de islamisering.”

Toen de plannen van de twee politici bekend waren geraakt, kwam daar heel wat kritiek op. Velen vonden het bezoek provocerend, zeker nadat Dewinter zelf het bezoek omschreef als een ‘islamsafari’.

LEES OOK. Wilders vergelijkt Molenbeek met hoofdstad van ISIS: “Molenbeek is van de Belgen, niét van hen”

Eerder had de burgemeester van Molenbeek, Françoise Schepmans (MR) al laten weten dat ze het bezoek van de twee politici in de gemeente niet zag zitten. Het gemeentebestuur was van plan om maatregelen te nemen om de komst van de twee extreemrechtse politici niet te laten doorgaan.

© BELGAIMAGE

En die maatregelen werden nu dus genomen. Het bestuur verbiedt de zogenaamde ‘islamsafari’ van de twee in een politieverordening. Ook elke bijeenkomst in het kader van de activiteit is verboden op het grondgebied van Molenbeek.

Dit staat er te lezen in de verordening:

“De Burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek heeft, in datum van 2 november 2017, een politieverordening aangenomen. De activiteit en de bijeenkomst voorzien op 3 november 2017 door de Heren Filip De Winter en Geert Wilders is verboden op het grondgebied van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Elke bijeenkomst van personen in het kader van dit evenement, deelnemers, organisatoren of tegenstanders, is verboden op het grondgebied van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek.”

“No-go-zone”

Filip Dewinter had eerder al laten weten sowieso naar Molenbeek te gaan. “Een verbod zou bevestigen dat bepaalde delen van de gemeente een no-go-zone zijn geworden voor de politie”, zo zei hij.

En ook nu bevestigt hij zijn komst. “We vinden het te gek voor woorden dat twee verkozen volksvertegenwoordigers de toegang tot een Belgische gemeente wordt ontzegd. Dit is not done in een vrije samenleving”, is donderdag te horen bij Vlaams Belang. “Dit zegt alles over Molenbeek. Een verbod zou niet aan de orde zijn geweest in een andere gemeente.”

Vlaams Belang plant om 12.30 uur een persconferentie in de Kamer. Om 14 uur vertrekken beide politici naar Molenbeek, waar ze onder meer de Ribaucourtstraat, het Sint-Jan-Baptistvoorplein en de Gentsesteenweg willen bezoeken.

“Verschrikkelijk besluit”

Wilders zelf noemde het verbod op Twitter intussen ‘Laf’. “Hiermee is Molenbeek officieel islamitisch grondgebied verklaard", zo voegde hij eraan toe.

Hij noemt de beslissing van Schepmans een “verschrikkelijk slecht besluit”, maar hij is niet van plan “enige wet of verordening te overtreden”. De PVV-topman gaat met Dewinter overleggen wat “we nog wel kunnen en mogen gaan doen”.

Wilders weet niet wat de reden is dat ze Molenbeek niet mogen bezoeken. “Maar ik wil een statement maken wat dit allemaal betekent, daarom ga ik morgen toch naar België.”

Buurtfeest

Op het gemeenteplein van Sint-Jans-Molenbeek zal vrijdag, de dag van de geplande islamsafari van Filip Dewinter (Vlaams Belang) en Geert Wilders (PVV) , vanaf 12.00 uur een buurtfeest plaatsvinden. Daarmee wil Saliha Raiss (sp.a) samen met de Molenbekenaren een positieve boodschap uitsturen.

“Het is een buurtfeest dat we al lang wilden geven en eentje zonder een politieke boodschap, propaganda of borden met slogans” vertelt de Molenbeekse sp.a’er Saliha Raiss. “Het gaat enkel over gezelligheid en waar we met de hele buurt feesten en delen.”

Als politica greep Raiss na het bekend worden van de islamsafari meteen in en legde ze klacht neer bij het gelijkekansencentrum Unia en het anti-racismeorgaan MRAX.

Vrijdag wil ze met de kinderen en ouders van de wijk simpelweg een positieve, maar niet politiek getinte boodschap uitsturen. “De enige manier waarop we konden reageren was door een liefdevolle boodschap uit te sturen en te zeggen ‘We love Molenbeek’. Het is geen echte reactie op hun komst, al zijn ze natuurlijk meer dan welkom”, vertelt Raiss met een knipoog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen