Youssef Siraj en Mohammed Bakkali pas op 16 november voor raadkamer voor verijdelde aanslag in Thalys

door
Belga
Leestijd 2 min.

Youssef Siraj en Mohammed Bakkali, de twee mannen die dinsdag onder aanhoudingsbevel zijn geplaatst in het onderzoek naar de verijdelde terroristische aanslag op de Thalys, zijn vandaag voor de Brusselse raadkamer verschenen. Het dossier is echter uitgesteld naar 16 november, zo melden de advocaten van het tweetal. De mislukte aanslag op de Thalys vond op 21 augustus 2015 plaats. De 26-jarige Ayoub El Khazzani was in het station Brussel-Zuid zwaarbewapend op de trein gestapt. Hij verschool zich in het toilet, waar hij even voorbij de Franse grens met de wapens in de hand uitkwam. Maar omdat El Khazzani door vier reizigers - drie Amerikanen en een Brit - overmeesterd werd, raakten uiteindelijk maar drie mensen gewond. Enkele dagen na de mislukte aanslag werd Ayoub El Khazzani in Frankrijk al in verdenking gesteld voor pogingen tot moord met terroristisch oogmerk.

Kort na de aanslag kwam aan het licht dat El Khazzani een tijdlang in Sint-Jans-Molenbeek had verbleven en meer dan waarschijnlijk linken had met Abdelhamid Abaaoud, spilfiguur van de terreurcel van Verviers en de aanslagen in Parijs. Speurders vielen binnen op twee adressen in Sint-Jans-Molenbeek, één in Anderlecht, en één in Laken, en hielden huiszoekingen in de gevangenissen van Andenne en Marche-en-Famenne. Er werden geen explosieven of wapens aangetroffen maar vier personen werden meegenomen voor verhoor.

Twee van hen werden vrijgelaten na grondig verhoor, maar Youssef Siraj en Mohamed Bakkali werden onder aanhoudingsbevel geplaatst. Beiden zijn in verdenking gesteld van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, Bakkali bovendien als leider. De man, die ook verdacht wordt in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, zou wel met klem elke betrokkenheid ontkennen. In Duitsland en Frankrijk werden ook al vijf personen opgepakt die een rol zouden gespeeld hebben in de mislukte aanslag.

bron: Belga