Direct naar artikelinhoud
Molenbeek

Wilders kondigt massaprotest aan na verbod 'islamsafari'. Dewinter staat aan grens Molenbeek

Filip Dewinter is aangekomen aan de grens van Molenbeek.Beeld Mark Baert

De Nederlandse PVV-leider Geert Wilders kondigt massademonstraties aan in België en Nederland na het verbod op de zogenaamde 'islamsafari' in Molenbeek. Bij VTM NIEUWS noemde hij de Brusselse gemeente "een stukje kalifaat waar gekozen parlementariërs niet welkom zijn".

Wilders zou vandaag samen met Vlaams Belang-boegbeeld Filip Dewinter Molenbeek bezoeken, maar burgemeester Françoise Schepmans (MR) verbood dat gisteren in een politieverordening. Volgens Schepmans kon de veiligheid niet gegarandeerd worden.

Dewinter wilde met Wilders een wandeling maken langs de plaatsen in Brussel die het ergst getroffen zijn door de islamisering, maar ving dus bot in Molenbeek. Ook in Brussel-Stad is het rechtse duo niet welkom.

Geert Wilders vanmiddag tijdens een persconferentie in Brussel.Beeld REUTERS

Woedend

De twee zijn woest omdat de burgemeester van Molenbeek hun bezoek aan de gemeente heeft verboden. "Dit is de druppel die de emmer doet overlopen", zei Wilders tijdens een persconferentie met Dewinter in de Kamer. De Nederlandse politicus roept op tot massademonstraties "tegen het weggeven van ons land". Hij wil samen met Dewinter "het maatschappelijk verzet bundelen" in Nederland en België, mogelijk bij moskeeën. "U zult nog veel van ons horen." De PVV-leider hoopt "op heel veel plaatsen" protesten te kunnen organiseren.

Dewinter trekt om 14.30 uur met een gerechtsdeurwaarder naar de grens van Molenbeek, op de Sainctelettesquare. "Daar zal ik vaststellen in hoeverre het verbod zal worden afgedwongen", aldus de Vlaams Belang-politicus. De Nederlander Geert Wilders (PVV) gaat niet mee en vertrekt naar huis. Hij neemt geen risico: "Voor mij is het ingewikkelder om daarheen te gaan. Ik ben door de Belgische federale politie van de grens naar hier gebracht en zij zullen mij ook terugbrengen."

No go-zone

Volgens Dewinter is Molenbeek officieel een islamitische no go-zone geworden, waar wij niet langer baas zijn in ons eigen land. "Beide burgemeesters gedragen zich als islamcollaborateurs, die vandaag in de kaart spelen van de radicale islam. In Molenbeek en Brussel zijn imams nu de baas."

No go-zone
Beeld EPA

Raad van State

De rechtse kopstukken gaan bij de Belgische Raad van State verzet aantekenen tegen de politieverordeningen, zo maakten ze nog bekend op de persconferentie. Ze nemen daarvoor een Belgische advocaat in de arm. "Wij beroepen ons op de Nederlandse en de Belgische grondwet en het Verdrag voor de Rechten van de Mens, waarin vrije meningsuiting gegarandeerd wordt. De provocatie ligt niet bij ons, maar bij diegenen die van Molenbeek en Brussel moslimenclaves hebben gemaakt."

"We kunnen niet accepteren dat delen van onze steden niet toegankelijk zijn voor parlementariërs", stelde Wilders. "De dreiging van arrestatie is totaal onacceptabel." De PVV-leider zei nog Dewinter binnenkort "de islamitische wijken in Nederland" te willen laten zien.

Raad van State
Beeld BELGA