Lokale politie krijgt oorlogswapens in strijd tegen terreur

© Photonews

In de strijd tegen terreur en zware criminaliteit krijgen lokale en federale politieagenten oorlogs­wapens mee op patrouille. Het gaat om geweren die kunnen concurreren met een AK-47 kalasjnikov.

THIERRY GOEMAN

“Zowel de terreurdreiging als het soort wapens dat gebruikt werd bij de aanslagen, vooral dan in Parijs, hebben iedereen doen inzien dat met de bewapening van de politie niet efficiënt genoeg gereageerd kan worden. Daarom wordt een nieuw kaliber toegelaten dat een hogere kans heeft op neutralisatie.” Zo verdedigt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) de beslissing, die deze week in het Staatsblad is verschenen.

Agenten kunnen nu bijgevolg veel zwaardere munitie gebruiken van 7.62x35 mm. “Dat is oorlogsmunitie”, zegt wapen­expert Eddy Van Herbrugge. “Een equivalent van de kogels in een AK-47 kalasjnikov, een wapen dat erg populair is bij zware criminelen en dat twee jaar ge­leden ook gebruikt werd door de terroristen die een bloedbad aanrichtten in de Bataclan in Parijs. Met deze munitie kan een motorblok worden doorboord om een vrachtwagen te stoppen.”

Nu beschikken de meeste federale en lokale politiemensen over een 9mm-pistool of -revolver. “Bij het patrouilleren wordt in het interventievoertuig ook een collectief wapen meegenomen, zoals de MP5 Heckler&Koch”, zegt hoofdcommissaris Nico Paelinck van de politiezone Westkust en vicevoorzitter van de Vaste Commissie Lokale Politie. “Maar ook dat wapen is in crisissituaties niet sterk genoeg voor het zware oorlogsgeschut dat criminelen vaak gebruiken.”

Nu de nieuwe munitie is goedgekeurd, moet zo snel mogelijk beslist worden welke wapens worden gebruikt. Heel veel mogelijkheden zijn er niet. Het Snelle Repons Team van de Antwerpse politie beschikt nu al over wapens van het type Whisper van Smith&Wesson, dat dergelijke zwaardere munitie kan afvuren. Twee jaar geleden trok de gemeenteraad 165.000 euro uit voor de aankoop van 27 van die wapens en bijbehorende munitie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen