Na het uitsterven van de dinosaurussen werden zoogdieren, waaronder de voorouders van apen en mensen,  's nachts slapen.  Voordien waren ze nachtdieren omdat ze in het donker minder bedreigd werden door dino's.
Volledig scherm
Na het uitsterven van de dinosaurussen werden zoogdieren, waaronder de voorouders van apen en mensen, 's nachts slapen. Voordien waren ze nachtdieren omdat ze in het donker minder bedreigd werden door dino's. © Thinkstock

Waarom we 's nachts slapen en wat dinosaurussen daarmee te maken hebben

Dat we overdag wakker zijn en 's nachts slapen, is terug te voeren op het uitsterven van de dinosauriërs 66 miljoen jaar geleden. Daarvoor waren zoogdieren nachtdieren. In het donker werden ze minder bedreigd door de dino's die overdag rondliepen. Toen dat gevaar verdween, konden de zoogdieren steeds vaker overdag actief worden. Die overgang duurde een paar miljoen jaar.

8 reacties

  • willy van der Wijk

    6 jaar geleden
    hoe oud is de mens , zeker geen 66 miljoen jaar geleden , is nog maar 1 miljoen jaar denk ik ben niet zeker zal dat moeten opzoeken met google of wikipedia.
  • michel javor

    6 jaar geleden
    Met rollluiken is het altijd nacht... ook tot 10u in de ochtend.
  • Thierry De Gang

    6 jaar geleden
    Dermee dat ik overdag beter slaap dan 's nachts!
  • Toby Huyghebaert

    6 jaar geleden
    Ik geloof niet in miljoenen jaren...
  • Kurt Laes

    6 jaar geleden
    Waarschijnlijk heeft één of andere Amoebe eens hard tegen een soortgenoot zijn celwand gestampt (zo rond 10 uur 's ochtends). Daar dragen we nu nog de gevolgen van en slapen we dus 's nachts!