“Niemand wil op zijn oude dag gaan bedelen”

De tijd dat gemeentebesturen contractuelen beloonden door hen vlak voor hun pensioen nog vast te benoemen, zou voorbij moeten zijn. Gemeenten betalen de pensioenen van hun ambtenaren namelijk zelf. En hoe meer geld ze spenderen aan hun gepensioneerden, hoe minder geld ze hebben voor hun gewone diensten. Voor de dingen die ze moeten doen, voor ons dus.

Liliana Casagrande

Bij de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten zien ze de pensioenen van hun ambtenaren als een koekoeksjong. Iets dat alsmaar groeit en de rest verdrukt. Dat beseffen de lokale besturen ook. En als degene die aan de macht zijn dat niet willen zien, dan zijn er hopelijk wel zwakkere oppositieleden om hen daar aan te herinneren. Vlak voor de verkiezingen kopen ze op deze manier al eens stemmen. Nog snel mensen vast in dienst nemen, is een win-for-life voor de betrokkenen, maar de hele gemeente draait daar voor de rest van hun leven voor op. En ook al ligt er nu een wet op tafel die er voor zorgt dat vijf jaar (!) ambtenaar niet meer genoeg is, om de rest van je leven op dat pensioen te teren, nog gaat dit niet ver genoeg. Het perverse aan het hele systeem is dat gemeenten niet beloond worden om het aantal ambtenaren af te bouwen. Want de huidige ambtenaren dragen bij aan degenen die met pensioen zijn. Dus als een gemeente vroeger veel ambtenaren had en vandaag geen meer, dan is er ook niemand om in die lokale pensioenkas geld te storten. Het wordt echt hoog tijd dat al die verschillende stelsels op de schop gaan, want nu is een pensioen een loterij.

Te veel hangt af van puur geluk. Zelfstandige, werknemer, ambtenaar, die pensioenen zijn telkens bedacht op een andere planeet. Dat kon een ex-schepen van Houthalen-Helchteren nog ondervinden. Vijf jaar als werknemer levert haar 69 euro pensioen op, twee jaar als schepen 144 euro. Die vergelijking klopt op zich al niet. Maar het wordt al helemaal te gek als blijkt dat door die 144 euro haar man 400 euro van zijn zelfstandigenpensioen inboet. Ze weet dat omdat ze dat schepenpensioen - dat gelijkgeschakeld is met dat van een ambtenaar - te laat heeft aangevraagd en dus kan vergelijken. De ombudsman voor pensioenen heeft dit soort van problemen vier jaar geleden al aangekaart. Sindsdien is er een oplossing in de maak. Zo gaat het maar door, voor elk probleem, een nieuwe wet.

Minister van Pensioenen Bacquelaine (MR) zei een paar weken geleden nog in onze krant dat we pensioensystemen meeslepen uit de 19de eeuw. Het wordt gewoon hoog tijd om dat huis eens helemaal te slopen, want met wat verbouwingen schieten we niets op. Niemand wil op zijn oude dag gaan bedelen. Niemand wil ook zijn buur haten omdat die door wat meer geluk onderweg een veelvoud heeft van jouw pensioen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer