Spoorverkeer in de buurt van Gent zwaar verstoord tijdens ochtendspits, problemen zijn nu opgelost

De ochtendspits op het spoor is vanmorgen zwaar verstoord door problemen met defecte treinen in de buurt van Gent. Op een trein zaten 300 reizigers lange tijd vast. Om 11 u. waren alle problemen opgelost.

tg

Een trein van Oostende naar Eupen is donderdagochtend in de buurt van Gent stilgevallen voorbij het station Gent Sint-Pieters.

“Daarop is de trein terug naar het station Gent Sint-Pieters gereden waar hij rond 7.45 uur, in volle ochtendspits dus, een tijdje een spoor blokkeerde. Intussen is alles opgelost, maar de hinder zal nog even duren, zei Bart Crols van de NMBS vanmorgen. Intussen is het probleem volledig opgelost.

Intussen was er een tweede groter probleem in de buurt van Drongen waar een locomotief is stilgevallen. De trein van Oostende naar Schaarbeek, met 300 reizigers, stond om 9 uur nog altijd stil en hinderde ook het andere spoorverkeer, aldus Thomas Baeken van Infrabel. Ook dat probleem is nu opgelost.

Het treinverkeer van Gent naar Antwerpen raakte door de problemen in Gent zwaar gestoord door een ongeval aan het station van Sinaai. Maar ook daar zijn alle sporen weer vrij.

Nieuw onderzoek naar stiptheid treinen

Net donderdag is een nieuw onderzoek voorgesteld over stiptheid van de treinen. Wat treinreizigers al langer aanvoelen, is nu ook bewezen: hun trein rijdt minder stipt dan de officiële stiptheidscijfers van de spoorwegen aangeven. Dat blijkt uit het onderzoek van Test-Aankoop en TreinTramBus.

Volgens de NMBS rijdt 90 procent van de treinen stipt op tijd, TreinTramBus en Test-Aankoop bewisten dat op basis van eigen onderzoek.

Spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel begrijpt de kritiek van reizigersorganisaties TreinTramBus en Navetteurs.be op de stiptheidscijfers niet goed. “Onze meetmethode is wetenschappelijk vastgelegd en levert de enige, juiste stipheidscijfers op”, zegt woordvoerder Thomas Baeken. Dat Infrabel enkel maar de globale stiptheidscijfers communiceert, is bovendien niet juist, zegt de woordvoerder.

“Wij brengen maandelijks een rapport over de stiptheidscijfers uit. En daarin staat niet enkel het globaal cijfer. Dat rapport bevat onder meer ook informatie over de gewogen stiptheidscijfers, waarin rekening wordt gehouden met het aantal treinreizigers, of nog de vertragingen over het hele traject. Maar het zijn de reizigersorganisaties, waarmee we trouwens driemaandelijks samenzitten, die à la carte verbindingen uitlichten”, zegt Baeken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen