Direct naar artikelinhoud
#metoo

VRT zet samenwerking met Bart De Pauw stop na klachten grensoverschrijdend gedrag

Bart De Pauw.Beeld BELGA

De VRT zet haar samenwerking met televisiemaker Bart De Pauw stop na klachten over grensoverschrijdend gedrag. Dat heeft Bart De Pauw zelf bekendgemaakt in een videoboodschap. Volgens de VRT is er onvoldoende vertrouwen om nog samen te werken. Quizprogramma Twee tot de zesde macht wordt niet langer uitgezonden.

De Pauw is al jaren een van de belangrijkste televisiemakers van Vlaanderen. Zo maakte hij onder meer Buiten De Zone, De Schalkse Ruiters, Het Geslacht De Pauw en De Mol. Na dertig jaar wil de VRT nu niet langer samenwerken met De Pauw. 

Volgens de VRT is er onvoldoende vertrouwen om nog samen te werken. "De VRT tolereert geen enkele vorm van grensoverschrijdend gedrag, op geen enkel niveau in de organisatie en ook niet in externe producties die gelinkt zijn aan de VRT", reageerde Bob Vermeir, manager communicatie bij de VRT, in een persbericht.

Verdere details over de klachten werden niet gegeven. "Het was voor de betrokkenen een moeilijke stap om hierover te getuigen, een stap waarvoor we bij VRT veel respect hebben", aldus Vermeir. "Deze ernstige getuigenissen stroken niet met de integriteitswaarden die voor ons essentieel zijn. Gevallen van grensoverschrijdend gedrag nemen we ernstig, en worden discreet en in vertrouwen behandeld."

Twitter bericht wordt geladen...

In Canvas-duidingsprogramma De Afspraak gaf Vermeir nog meer uitleg bij de beslissing van de VRT. "De aantijgingen zijn van die aard dat we zulke beslissing moesten nemen. Bart De Pauw is een belangrijk gezicht voor de VRT en haalde veel kijkcijfers. Deze beslissing is dus niet lichtzinnig genomen."

Twitter bericht wordt geladen...

'De aantijgingen zijn van die aard dat we zulke beslissing moesten nemen'
Bob Vermeir (VRT)

Sms-verkeer

Volgens De Pauw gaat het om anonieme meldingen "omtrent mijn gedrag of hoe ik met mijn medewerkers omga". "Volgens de vertrouwenspersoon gaat het niet om fysieke aanrandingen, maar vooral om sms-verkeer met flirterige toon. Op een bepaald moment werd er ook gewag gemaakt van stalking."

Volgens enkele betrokkenen, die anoniem getuigden tegenover De Morgen, gaat het onder meer om het versturen van seksueel getinte berichtjes in het midden van de nacht naar actrices en productiemedewerksters. 

Verdediging

De Pauw zei verder in zijn videoboodschap geen uitleg gekregen te hebben. "Ik heb zelfs niet de kans gekregen om mij te verdedigen", aldus de televisiemaker, "het doet er zelfs niet toe. De VRT heeft duidelijk laten weten dat het niet gaat over schuld en onschuld, maar dat het risico op controverse al genoeg is om de samenwerking na dertig jaar af te breken, wat heel heftig is."

Volgens Bob Vermeir heeft De Pauw wel degelijk de kans gekregen om te reageren, tot twee keer toe. "Hij is perfect op de hoogte van de inhoud", aldus Vermeir in De Afspraak. "Hij heeft een gesprek gehad met de preventieadviseur die de klachten ontvangen heeft. Dat lijkt me woord en wederwoord."

'Hij heeft een gesprek gehad met de preventieadviseur die de klachten ontvangen heeft. Dat lijkt me woord en wederwoord'
Bob Vermeir (VRT)

Twee tot de zesde macht

Twee tot de zesde macht, het quizprogramma dat Bart De Pauw elke zondagavond presenteert, wordt niet langer uitgezonden, laat de VRT nog weten. De samenwerking met productiehuis Koekentroef!, waar De Pauw een leidende rol heeft, wordt herbekeken. "Aangezien Bart De Pauw, als presentator, regisseur, acteur, bedenker, bij elke productie van Koekentroef! betrokken is, schorten we de samenwerking voorlopig op. We staan open voor een dialoog met het productiehuis om tot een constructieve oplossing te komen voor toekomstige producties", aldus Vermeir.

Het is niet duidelijk of It's Showtime, het nieuwste project van Bart De Pauw dat momenteel al te zien is via Telenet Play More, volgend jaar nog uitgezonden zal worden door Eén.

Weinstein

Vorige maand kwam Harvey Weinstein, een van de machtigste mannen van Hollywood, onder vuur te liggen na verschillende klachten over seksueel grensoverschrijdend gedrag. De #metoo-beweging die daarop volgde, kreeg wereldwijd navolg.