VRT zet samenwerking met Bart De Pauw stop na klachten van grensoverschrijdend gedrag

VRT zet zijn samenwerking met Bart De Pauw onmiddellijk stop na meerdere klachten van grensoverschrijdend gedrag. Dat zegt Bart De Pauw in een videoboodschap en bevestigt de VRT aan de redactie van Het Nieuwsblad. De bekende televisiemaker zal niet langer programma’s maken voor de openbare omroep.

mrra,adm, mtm

De geruchten deden al langer de ronde, maar nu zet de VRT de samenwerking met Bart De Pauw met onmiddellijke ingang stop na klachten van grensoverschrijdend gedrag. De razend populaire zondagavondquiz ‘Twee tot de zesde macht’ wordt nu zondag al opgeschort. “Dit is een mededeling die ik niet graag doe, maar de omstandigheden dwingen me”, vertelt De Pauw in zijn boodschap. “Voor alle duidelijkheid, dit is geen grap”.

De VRT stelt dat het genoeg “meldingen van grensoverschrijdend gedrag” heeft gekregen. “Er is op dit moment onvoldoende vertrouwen om de samenwerking voort te zetten”, klinkt het nog. De klachten betreffen voorvallen van de afgelopen tien jaar. Volgens De Pauw gaat het “vooral om sms-verkeer met flirterige toon”.

De openbare omroep wil voorlopig geen verdere details over de inhoud van de getuigenissen delen. “Het was voor de betrokkenen een moeilijke stap om hierover te getuigen, een stap waarvoor we bij VRT veel respect hebben”, aldus Bob Vermeir, manager communicatie bij de openbare omroep. “VRT tolereert geen enkele vorm van grensoverschrijdend gedrag, op geen enkele niveau in de organisatie en ook niet in externe producties die gelinkt zijn aan de VRT”, aldus nog Vermeir.

Expliciete sms’en en stalking

Onze redactie sprak de voorbije weken met enkele vrouwen die er het slachtoffer van werden. Geen van hen wil haar verhaal in de krant, sommigen relativeren de feiten, maar uit die getuigenissen kunnen we opmaken dat het gaat om een vorm van stalking waarbij De Pauw gedurende lange periodes vaak grote hoeveelheden expliciete, soms vulgaire sms’en stuurde naar vrouwen die meewerkten aan producties waarover hij de leiding had.

Soms zocht hij ze zelfs onverwacht en ongevraagd thuis op. Ze voelden zich door hem gemanipuleerd en in een hoek gedreven, zo luidt het. “Omdat De Pauw vaak verschillende leidinggevende functies op de set combineerde.”

LETTERLIJK. Bart De Pauw brengt zelf klachten over grensoverschrijdend gedrag naar buiten

Volgens de televisiemaker kreeg hij nooit de kans om zich te verdedigen. “Aangezien dat de meldingen anoniem waren, heb ik ook maar een algemene context gegeven, ik weet dus niet waarover het gaat. Ik weet dus ook niet of ze deel uitmaken van een groter verhaal. Ik kan zelfs niet checken of ze waar of onwaar zijn. Ik heb zelfs niet de kans gekregen om mij te verdedigen”, zegt de Pauw nog. “VRT heeft voor alle duidelijkheid laten weten dat het niet gaat over fysieke aanrandingen.”

Wel geconfronteerd

“We hebben hem wel met de meldingen geconfronteerd”, zei Bob Vermeir, manager communicatie bij de VRT donderdagavond in ‘De Afspraak. “Hij kreeg twee keer de kans om te reageren en heeft dat ook gedaan. Bart De Pauw heeft - in tegenstelling tot wat hij beweert - de sms’en kunnen lezen. We hebben niet gereageerd op basis van geruchten, maar op basis van concrete getuigenissen. Gevallen van grensoverschrijdend gedrag nemen we ernstig, zeker als een persoon met een voorbeeldfunctie als Bart De Pauw ter sprake komt. De beslissing om de samenwerking stop te zetten, viel pas na enkele gesprekken met hem.”

Wie is Bart De Pauw?

Bart De Pauw (49) staat al jaren aan de top van de Vlaamse televisie. Zo stond hij mee aan de wieg van populaire programma’s zoals ‘Buiten De Zone’, ‘Schalkse Ruiters’, ‘Het Geslacht De Pauw’, ‘Willy’s en Marjetten’, ‘De Mol’, ‘Quiz Me Quick’ en ‘De Biker Boys’. Verder bouwde hij ook een carrière op als acteur, scenarist en quizmaster.

LEES OOK.Al twintig jaar aan de top van de televisiewereld: hier kennen we Bart De Pauw van

Zijn nieuwste project voor VRT was ‘It’s Showtime’, een tragikomische reeks die te zien is op Telenet Play More. De reeks stond gepland voor uitzending op VRT begin 2018, al is dit momenteel niet zeker meer.

Grensoverschrijdend gedrag in Hollywood en bij ons

De voorbije maanden hebben tientallen actrices en modellen getuigd over ongewenste fysieke aanrakingen of seksuele aanrandingen in de filmindustrie. Dat deden ze nadat Harvey Weinstein, één van de machtigste figuren binnen Hollywood, decennialang ongestoord zijn gang kon gaan bij vrouwen. Ook de steracteur van ‘House of Cards’, Kevin Spacey, kwam onder druk te staan toen verschillende mannen hem beschuldigden van seksueel misbruik.

LEES MEER. ‘Vrouwen van Koekentroef’ steunen Bart De Pauw: “Laten we alsjeblieft geen Weinsteins maken van zij die het niet zijn”

LEES MEER. Vrouwen getuigen ook bij ons massaal over seksueel misbruik via #MeToo

Ook in Vlaanderen getuigden actrices over grensoverschrijdend gedrag in de media. Hij wou een ‘goei’ verkrachtingsscène oefenen”, getuigde Anemone Valck. Voor alle duidelijkheid, deze getuigenis gaat niet over Bart De Pauw. De actrice wou naar eigen zeggen de toxische cultuur die heerst op en rond de Vlaamse conservatoria, podia en filmsets aanklagen. Ook Marijke Pinoy kreeg af te rekenen met seksuele intimidatie en zelfs aanrandingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen