Letterlijk: Bart De Pauw brengt zelf klachten over grensoverschrijdend gedrag naar buiten

VRT zet zijn samenwerking met Bart De Pauw stop na klachten van grensoverschrijdend gedrag. Dat maakte de televisiemaker zelf bekend in een videoboodschap. Hieronder kan u letterlijk lezen wat de man heeft gezegd.

mrra

LEES OOK. VRT zet samenwerking met Bart De Pauw stop na klachten van grensoverschrijdend gedrag

“Beste mensen, ik heb een heel belangrijke mededeling te doen. Een mededeling die ik niet graag doe, maar de huidige omstandigheden dwingen mij ze toch te doen. Voor alle duidelijkheid: dit is geen grap. Deze week heeft de VRT-directie mij te kennen gegeven dat zij de samenwerking na dertig jaar met mij onmiddellijk stop zetten. Zowel met mij als schermgezicht, als televisiemaker.”

#MeToo

“De enige reden die zij daar voor geven is dat in de nasleep van de #MeToo-campagne een aantal anonieme meldingen zijn binnengelopen rond mijn persoon. Anonieme meldingen omtrent mijn gedrag of hoe ik met mijn medewerkers omga. De vertrouwenspersoon van de VRT heeft voor alle duidelijkheid laten weten dat het niet gaat over fysieke aanrandingen, maar vooral om sms-verkeer met flirterige toon. Er werd op een bepaald moment ook gewag gemaakt van stalking.”

“Ik... aangezien dat de meldingen anoniem waren, heb ik ook maar een algemene context gegeven, ik weet dus niet waarover het gaat. Ik weet dus ook niet of ze deel uitmaken van een groter verhaal. Ik kan zelfs niet checken of ze waar of onwaar zijn. Ik heb zelfs niet de kans gekregen om mij te verdedigen.

“Ik krijg niet alleen geen kans om mij te verdedigen, maar het doet er zelfs niet toe. De VRT heeft duidelijk laten weten dat het niet gaat over schuld of onschuld, maar dat het risico op een mogelijke controverse al genoeg is om een samenwerking na dertig jaar af te breken. Wat heel heavy is.”

“Onstuimig, soms flirterig”

“Ik heb jarenlang televisieprogramma’s gemaakt met mannen, met heel veel vrouwen. Die nog altijd met mij samenwerken. Wij creëren dingen samen, wij werken met emoties, ik probeer op elke set de sfeer zo aangenaam en optimaal mogelijk te maken met respect voor mensen.”

“De mensen daar kennen mij net als u, als een grappenmaker, als een onnozelaar, als een zeveraar, als iemand heel onstuimig. Soms flirterig, maar ik heb nooit de bedoeling gehad om iemand te kwetsen met mijn gedrag, nooit integendeel. Maar als ik mij daar toch in verslik en in mijn gedrag mensen daarmee heb gekwetst, dan wil ik mij daar ongelofelijk hard voor excuseren. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Ik hoop dat mijn collega’s ook kunnen getuigen dat de samenwerking met mij aangenaam en professioneel was.”

“Mijn persoon zal over de tongen gaan waarschijnlijk na dit bericht, maar dat moet, want de lucht rond mij is nu zo troebel dat ik die heel graag opgeklaard zie. Bedankt om te luisteren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen