Wat is stalking? Drie vragen en drie antwoorden

Volgens VRT-CEO Paul Lembrechts maakte Bart De Pauw zich schuldig aan stalking. Maar wat is stalking nu precies? Vanaf wanneer is er sprake van stalking? En welke straffen riskeert De Pauw als het effectief tot een veroordeling zou komen?

Paul Lembrechts, gedelegeerd bestuurder van de VRT, was deze voormiddag heel duidelijk. “Het gaat over langere periodes die begonnen met amoureuze escapades en uiteindelijk uitmondden in stalking. En niet zoals Bart De Pauw zelf zegt: een eenmalig flirterig sms’je, maar honderden sms’en met seksuele en pornografische context die vanop verschillende gsm-nummers werden verstuurd om het verborgen te houden. Daarnaast gebeurde het ook vaak dat de stalking overging naar het zich presenteren aan de privéwoning van de betrokken persoon."

Ik zal wel eens aan een huis zijn voorbijgereden, maar dat is toch geen stalking?

Bart De Pauw

De Pauw reageert geschokt op deze beschuldigingen. “Wie van ons heeft nooit onnozele flirterige sms’en gestuurd? En ik zal wel eens aan een huis zijn voorbijgereden, maar dat is toch geen stalking? Dat zijn heel zware beschuldigingen van erge, strafbare feiten."

Vanaf wanneer is er sprake van stalking?

De juridische term voor stalking is eigenlijk “belaging”. Iemand maakt zich schuldig aan belaging wanneer hij of zij “door zijn of haar gedrag bewust de rust van iemand anders ernstig verstoort”.

Wat voor een gedragingen kunnen dat zijn? Dat kan gaan van het achtervolgen of het thuis opwachten van iemand tot het voortdurend opbellen of het herhaaldelijk toesturen van bloemen. In de definitie is het woordje "bewust" heel belangrijk. Er is pas sprake van stalking wanneer iemand heel duidelijke bedoelingen heeft om met die bewuste gedragingen de rust van iemand anders ernstig te verstoren.

Welke juridische stappen kan je zetten?

Voor alle duidelijkheid: voorlopig is er nog geen weet van een gerechtelijk onderzoek tegen De Pauw. Verschillende vrouwen hebben een klacht ingediend bij de vertrouwenspersoon van de VRT en de directie heeft op basis van die getuigenissen beslist dat een verdere samenwerking met De Pauw niet meer mogelijk is.

Het is natuurlijk niet uitgesloten dat de vrouwen ook nog een klacht zullen indienen bij de politie. Maar het parket kan zelfs zonder die klachten beslissen om zelf een onderzoek te openen naar De Pauw. Sinds vorig jaar is belaging geen klachtmisdrijf meer en dus kan het parket op eigen initiatief beslissen om iemand te vervolgen.

Welke straffen staan daarop?

Als het parket strafbare feiten zou vinden en het zou tot een effectieve veroordeling komen, riskeert De Pauw een celstraf van 15 dagen tot 2 jaar. Wanneer de rechter zou oordelen dat de belaging gebeurde tegen “mensen in een kwetsbare toestand” kan die straf zelfs worden verdubbeld.

Meest gelezen