Beroepsgeheim of niet: parket kan namen opvragen van vrouwen die tegen Bart De Pauw getuigden

Nu het parket zaterdag is binnengevallen in de VRT, zullen de onderzoekers wellicht de namen opvragen van de slachtoffers die een getuigenis hebben afgelegd tegen Bart De Pauw. Op die manier kan er mogelijk een strafklacht voorbereid worden wegens stalking of belaging.

jdb

Het parket wil tijdens de huiszoeking het dossier inkijken dat de VRT heeft over Bart De Pauw. Maar het wil vooral ook meer informatie over de vrouwen die een klacht hebben ingediend. Zo zijn zowel de medewerkers van de preventiedienst, bij wie de actrices hun verhaal zijn komen doen, en de CEO van de VRT gehoord. Al is nu de vraag of de anonimiteit van de vrouwen bewaard zal worden. Preventie-adviseurs hebben in principe een beroepsgeheim, maar als de namen ook in het dossier staan, dan zal het parket op de hoogte zijn.

“Het onderzoek van het parket zelf is natuurlijk geheim. Het is dus niet zo dat hun identiteit snel te grabbel zal gegooid worden. Maar mocht er op een bepaald moment een vervolging opgestart worden, dan zal de persoon die aangeklaagd wordt inzage krijgen in het strafrechtelijk dossier”, zegt Liesbeth Stevens van het Instituut voor Gelijkheid van Mannen en Vrouwen aan VRTNWS.

Stalking of belaging is nog maar sinds vorig jaar geen klachtmisdrijf meer. Het parket kan dankzij die maatregel dus zelf een onderzoek starten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen