Man op internet met de dood bedreigd omdat hackers hem van misbruik beschuldigen

© rr

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Een man uit de Kempen wordt op het internet met de dood bedreigd, nadat een hacker hem te kijk zette en van misbruik betichtte. De man wordt ervan beschuldigd compromitterende beelden van jonge meisjes te hebben verspreid. Op internet jutten mensen elkaar op om hem “thuis een lesje te gaan leren”. “Ik kan mij niet verstoppen: ik heb een enkelband”, zo reageert T.V.

Cedric lagast

Bijna 20.000 volgers heeft de bewuste hackersgroep op Facebook. Allemaal kunnen ze sinds deze week de foto zien van een 18-jarige man, die door de hackers van misbruik beticht wordt. Zijn adres staat erbij, zijn telefoonnummer, en nog meer persoonlijke gegevens.

Beste T., al twee keer ben je bij de politie door de mazen van het net geglipt”, zo klinkt het. De man zou minderjarige meisjes op het internet benaderd hebben, en hen een iPhone beloofd hebben in ruil voor pikante webcambeelden. Hij verspreidde die beelden vervolgens op pornosites, of perste de meisjes ermee af.

“We ontvoeren hem”, oppert iemand op de pagina. Anderen stellen voor zijn handen te breken, of hem “net niet dood te kloppen”. “Maandag heb ik tijd”, reageert iemand anders.

In pyjama aan de deur

“Oh nee. Begint het weer”, verzucht T. Hij doet in pyjama de deur open, en is niet op de hoogte. “Het gerecht heeft mij een internetverbod opgelegd. Ik weet niet wat er op het internet over mij gezegd wordt.”

Op de beschuldigingen zelf wil hij niet reageren. Maar hij maakt zich zorgen over de bedreigingen. “Ik kan nergens heen. Kijk.” Hij schuift zijn pyjamabroek omhoog om zijn enkelband te tonen.

Volgens T. was hij in augustus ook al het mikpunt van zo’n internetcampagne. Hij kreeg dreigtelefoons, en bedreigingen via het internet. Samen met zijn ouders diende hij toen een klacht in. Het resultaat was niet wat hij verwacht had: in september stond de politie opnieuw voor zijn deur. De hackers hadden ze niet ontmaskerd. Maar ze hadden wel de klachten tegen hem onderzocht, en aanwijzingen gevonden dat die klachten terecht waren.

T. werd op 8 september aangehouden, en opgesloten in de gevangenis. Hij wacht sinds enkele weken het vervolg van dat gerechtelijk onderzoek tegen hem thuis af, met een enkelband.

“Ernstig onderzoek”

“We doen dit in de hoop dat er eindelijk iets tegen hem ondernomen wordt”, legde de hacker uit aan Het Nieuwsblad. “Er is al drie keer een klacht ingediend. We vonden dat we iets moesten doen. We hopen dat hij geen nieuwe slachtoffers kan maken.”

Volgens de hacker grijpt de politie niet in, hoewel hij naar eigen zeggen bewijzen heeft van het misbruik. “Getuigenissen, en videobeelden.” Eén van de beelden is een screenshot van wat de harde schijf van T. lijkt. Daaruit moet blijken dat hij in juni en juli nog beelden maakte. “De videobeelden zelf verspreiden we niet, uit respect voor de slachtoffers.”

Volgens het parket en de lokale politie wordt het onderzoek tegen T. wel degelijk ernstig gevoerd.

“Middeleeuwse schandpaal”

“Dit is een moderne versie van de middeleeuwse schandpaal”, zegt advocaat Roderic Heerman, die met zijn cliënt bekijkt welke stappen ze zullen ondernemen. “Waarvan mijn cliënt ook verdacht wordt: niemand mag het recht in eigen handen nemen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen