Raket en satelliet gaan verloren bij grote explosie op lanceerbasis SpaceX

Er is een grote explosie geweest op de lanceerbasis van het Amerikaanse ruimtebedrijf SpaceX in Florida. Op het moment van de ontploffing was er net een test aan de gang met een onbemande raket. SpaceX spreekt van een "anomalie" op het lanceerplatform. Het toestel en de lading zijn verloren gegaan, maar gewonden vielen er niet.

NASA meldt dat SpaceX net een routinetest deed met de motoren van een onbemande Falcon 9-raket op het Kennedy Space Center. De raket zou dit weekend een Israƫlische satelliet in de ruimte brengen vanop Cape Canaveral.

Na de grote explosie volgden nog minutenlang verschillende andere explosies. Gebouwen in de wijde omtrek trilden door de ontploffingen. Een grote rookpluim hing over de lanceerbasis en overal waren sirenes te horen.

SpaceX spreekt van een "anomalie" op het lanceerplatform nabij de bovenste zuurstoftanks, tijdens het tanken van gas. Het "voertuig en de lading" gingen verloren bij de ontploffing.

De AMOS-6-satelliet zelf was zo'n 200 miljoen dollar waard en moest dienen voor tv-, radio- en datadiensten, en ook voor breedbandconnectiviteit voor een internetproject van Facebook in Afrika. Facebook-baas Mark Zuckerberg is naar eigen zeggen "diep ontgoocheld" te horen dat de satelliet vernietigd is.

Bij de ontploffing vielen geen gewonden aangezien er op het moment van de lanceertest geen mensen op het platform stonden.Ā De lokale autoriteiten melden ook dat er geen gevaar is voor de gezondheid in de omgeving van de basis.

SpaceX is een privƩbedrijf voor ruimtetransport, met Elon Musk (bekend van Tesla) aan het roer. Het bedrijf heeft met zijn raketten al verschillende keren het Internationaal Ruimtestation bevoorraad en speelt een cruciale rol in de Amerikaanse ruimtevaart na het stopzetten van het Spaceshuttleprogramma van de NASA in 2011. De explosie is in elk geval een belangrijke terugval in het ruimteprogramma van SpaceX.

Meest gelezen