© BELGA

Minister Gatz denkt aan meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag voor cultuursector

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft een maand geleden de culturele sector voorgesteld om een meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag op te richten. De sector heeft tijd gevraagd om dat te overwegen. Dat verklaarde de Open VLD-minister zondag in ‘De Zevende Dag’ op Eén. “Dit kan niet, het wordt veel teveel weggelachen en dat begrijp ik niet”, stelde Gatz over het grensoverschrijdend gedrag.

Gatz benadrukte dat hij als voogdijminister niet te oordelen heeft over de beslissing van de VRT om de overeenkomst met Bart De Pauw te beëindigen, maar “wanneer er gegronde redenen zijn om dat te doen, is het goed dat er een duidelijke beslissing genomen is”.

Op de vraag of de beslissing niet te drastisch is, verwees hij naar het gerecht, maar hij benadrukte dat er op dat vlak geen compromissen gesloten mogen worden. “In een machtsrelatie is een (kleine) toespeling niet onschuldig”, aldus Gatz, die pleitte voor meer empathie voor mensen die met grensoverschrijdend gedrag geconfronteerd worden omdat dergelijk gedrag onder geen enkel beding toelaatbaar is.

Volgens de minister zijn er in de cultuursector voldoende kanalen om grensoverschrijdend gedrag te melden, nationaal het nummer 1712 en op bedrijfsniveau de preventieadviseur of vertrouwenspersoon. “Maar waarom worden die onvoldoende aangesproken?”, vroeg hij zich af.

Misschien omdat het slachtoffer zich in een kleine organisatie de vraag stelt wat de gevolgen kunnen zijn van een klacht voor de verdere carrière. Daarom denkt hij aan een sectormeldpunt - maar we moeten opletten dat we niet over de meldpunten struikelen. Hij heeft dat een maand geleden - dus lang voor het uitbarsten van de zaak-De Pauw - bij de cultuursector aangekaart, maar die vroeg tijd om het voorstel te overwegen, voegde Sven Gatz er nog aan toe.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer