De zaak-Bart De Pauw: wat weten we al?

© Jimmy Kets

Het nieuws sloeg vorige donderdag in als een bom: met een videoboodschap maakte Bart De Pauw zelf bekend dat de VRT alle samenwerking met hem stopzette wegens meerdere meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Sindsdien verschenen er tal van artikels en nieuwsverslagen in de Vlaamse media. Een overzicht van alles wat we tot nu toe weten:

mtm

Hoe kwam de zaak aan het licht?

Na het losbarsten van de #MeToo-campagne stuurde de VRT een oproep rond naar alle medewerkers. Wie het slachtoffer was geworden van grensoverschrijdend gedrag, kon dat anoniem melden aan de vertrouwenspersoon van de openbare omroep. Meerdere vrouwen deden dat en beschuldigden Bart De Pauw. De directie van de openbare omroep besliste na twee gesprekken met de televisiemaker om de onderlinge samenwerking met De Pauw stop te zetten: “Er is onvoldoende vertrouwen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het was Bart De Pauw zelf die vorige week donderdag het nieuws bekendmaakte met een videoboodschap. “Beste mensen, ik heb een heel belangrijke mededeling te doen”, zo luidde het. “Een mededeling die ik niet graag doe, maar de huidige omstandigheden dwingen mij om ze toch te doen. Voor alle duidelijkheid: dit is geen grap. De VRT-directie heeft mij te kennen gegeven dat zij de samenwerking na dertig jaar met mij onmiddellijk stopzetten.”

Wat wordt Bart De Pauw precies verweten?

Uit de getuigenissen van de vrouwen blijkt dat het om een vorm van stalking gaat waarbij Bart De Pauw gedurende lange periodes vaak grote hoeveelheden expliciete, soms vulgaire sms’en stuurde naar vrouwen die meewerkten aan producties waarover hij de leiding had. Soms zocht hij ze zelfs onverwacht en ongevraagd thuis op. Ze voelden zich door hem gemanipuleerd en in een hoek gedreven, zo luidt het. “Omdat De Pauw vaak verschillende leidinggevende functies op de set combineerde.” De feiten waarop de VRT zich baseerde hebben zich de voorbije tien jaar afgespeeld.

“Maandenlang stuurde Bart De Pauw me bijna élke nacht een sms”, verklaarde een van de actrices tegenover onze redactie. “Ga je met me naar bed? Zonder schroom. Soms vroeg hij ook of ik hem niet heel stout vond. Gelukkig stond ik sterk in mijn schoenen, en ging ik nooit op zijn avances in.”

Hoewel Bart De Pauw zelf zegt dat de aantijgingen niet gaan om fysieke aanrandingen, zou in het dossier van VRT wel sprake zijn van stiekeme aanrakingen op de set.

Hoe reageerde Bart De Pauw zelf?

In zijn videoboodschap bekende De Pauw dat er “anonieme meldingen rond zijn persoon waren binnengelopen”. “Aangezien de meldingen anoniem waren, weet ik dus niet waarover het gaat”, verklaarde hij. “Ik kan zelfs niet checken of ze waar of onwaar zijn. Ik heb zelfs niet de kans gekregen om mij te verdedigen. Dat doet er zelfs niet toe. Ik ben opgepakt en opgehangen zonder dat ik eerst verhoord werd.”

“Ik heb jarenlang televisieprogramma’s gemaakt met mannen, met heel veel vrouwen. Die nog altijd met mij samenwerken. Wij creëren dingen samen, wij werken met emoties, ik probeer op elke set de sfeer zo aangenaam en optimaal mogelijk te maken met respect voor mensen.”

© BELGA

“De mensen daar kennen mij net als u, als een grappenmaker, als een onnozelaar, als een zeveraar, als iemand heel onstuimig. Soms flirterig, maar ik heb nooit de bedoeling gehad om iemand te kwetsen met mijn gedrag, integendeel. Maar als ik mij daar toch in verslik en in mijn gedrag mensen daarmee heb gekwetst, dan wil ik mij daar ongelofelijk hard voor excuseren.”

Ook in de dagen erna reageerde De Pauw meermaals. De televisiemaker zegt nu te beseffen dat “zijn informele manier van met vrouwen omgaan bij sommigen verkeerd zal zijn overgekomen”. “Ik ben tot inzicht gekomen dat mijn speelse of flirterige manier van omgaan niet door iedereen gesmaakt wordt. Ik wil mij dan ook bij iedereen excuseren die zich door mij geïntimideerd zou hebben gevoeld. Dat zal niet meer gebeuren.”

Hoe reageerde de VRT?

Een dag nadat het nieuws losgebarsten was, verdedigde CEO Paul Lembrechts de beslissing van de VRT. “Het was een beslissing die ik nooit wilde maken, maar ook één waar we niet lichtzinnig over gegaan zijn. Het ging niet om één sms’je, maar honderden. Met seksuele en pornografische uitspraken.”

© Jimmy Kets

Later verklaarde Lembrechts nog dat hij het een “bijzonder mooie geste zou vinden naar de slachtoffers mocht Bart De Pauw echt zijn excuses aanbieden”. “Mijn advies zou zijn dat Bart De Pauw in plaats van een voortdurend ontkenningsgedrag te vertonen, misschien een keer een knieval doet en echt zijn excuses aanbiedt voor wat er zich heeft voorgedaan de voorbije jaren. De VRT is een huis van vertrouwen. Als dat vertrouwen door iemand op die manier geschaad wordt, heb ik geen andere keuze dan daartegen op te treden.”

© Jimmy Kets

Wie deed de meldingen?

De vrouwen in kwestie deden hun getuigenis op basis van anonimiteit, hun namen werden niet bekendgemaakt. Ze hebben met Christine Mussche wel een gezamenlijke advocaat onder de arm genomen. Volgens een goede bron zouden al meer dan tien vrouwen zich bij de advocate hebben gemeld.

“Het enige wat deze vrouwen wilden, was dat het zou stoppen”, aldus Mussche. “Ze wilden dat het in de toekomst niet meer zou gebeuren. Daarom zijn enkelen onder hen naar de preventie­adviseur van de VRT gestapt. Ik voel geen revanchisme bij deze vrouwen, of een haatdragende houding. Dat de zaak naar buiten is gekomen, betreuren ze zelfs. De ampleur die de hele zaak gekregen heeft, konden ze niet inschatten.”

Wat zijn de gevolgen?

De VRT heeft de samenwerking met Bart De Pauw stopgezet. Ook de samenwerking met productiehuis Koeken Troef!, waarbij Bart De Pauw een leidende rol heeft, wordt bekeken, meldde Bob Vermeir, manager communicatie bij de VRT. “Aangezien Bart De Pauw, als presentator, regisseur, acteur, bedenker, bij elke productie van Koeken Troef! betrokken is, schorten we de samenwerking voorlopig op.”

Het leek er eerst op dat het bij een ontslag zou blijven, maar mogelijk krijgt de zaak ook een juridisch staartje. Zaterdagavond deed het Antwerpse gerecht een huiszoeking in de VRT-gebouwen. Onder meer CEO Paul Lembrechts werd gehoord en er werden verschillende documenten in beslag genomen. Het parket wil vermoedelijk een onderzoek naar stalking of belaging voeren, waarvoor Bart De Pauw strafrechtelijk vervolgd kan worden. “We willen de waarheid achterhalen”, luidt het bij het parket.

Bart De Pauw sprak ook al over juridische stappen tegen de VRT en nam ook een advocaat onder de arm. De huiszoeking kwam er echter niet op zijn vraag, maar op initiatief van het parket zelf.

LEES OOK. Beroepsgeheim of niet: parket kan namen opvragen van vrouwen die getuigden tegen Bart De Pauw

Wat nu met zijn programma’s?

De uitzendingen van de zondagavondquiz ‘Twee tot de Zesde Macht’, die Bart De Pauw presenteerde, werden meteen geschrapt. Afgelopen zondag werd de leemte in het programmaschema opgevuld door een extra aflevering van ‘Tabula Rasa’.

© © VRT 2017

Er is nog onduidelijkheid over ‘It’s Showtime’, het nieuwste project van Bart De Pauw voor VRT. De tragikomische reeks was al te zien op de betaalzender Telenet Play More en zou normaal gezien begin 2018 ook op de openbare omroep komen. Dat is nu echter niet meer zeker. “Daar beraden we ons nog over”, luidt het.

Vier volgt het voorbeeld van de VRT niet en blijft ­samenwerken met Bart De Pauws productiehuis Koeken Troef!. Meer zelfs, het bedrijf werkt momenteel aan een nieuw programma voor Vier. “Maar Bart De Pauw speelt niet mee in het programma en ook een uitzenddatum is er nog niet”, zegt Kristof Demasure, woordvoerder van Vier. ­“Later communiceren we nog verder over het programma, maar voorlopig wordt de samenwerking niet stopgezet.”

Waar kennen we Bart De Pauw van?

De 49-jarige Bart De Pauw staat al jaren aan de top van de Vlaamse televisie. Toen hij 17 was, schreef hij een brief aan Frank Dingenen. Of hij mocht figureren in ‘Meester, Hij Begint Weer?’ Hij mocht, maakte met zijn grote mond een paar grappen die volgens hem in het programma zouden passen, en kon aan de slag als scenarioschrijver en acteur.

De grote doorbraak kwam er met ‘Buiten De Zone’. Later volgden nog de erg populaire programma’s ‘Schalkse Ruiters’, ‘Het Geslacht De Pauw’, ‘Willy’s en Marjetten’, ‘De Mol’, ‘Quiz Me Quick’ en ‘De Biker Boys’. Verder bouwde hij ook een carrière op als acteur, scenarist en quizmaster. Zo presenteerde hij dit jaar ook nog de tv-quiz ‘Twee tot de Zesde Macht’.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen