Vastrecht waterfactuur oneerlijk verdeeld voor Vlaamse gezinnen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het vastrecht voor de waterfactuur is "oneerlijk en onaanvaardbaar" verdeeld voor de Vlaamse gezinnen. Maar liefst 653.441 alleenstaanden moeten 86 euro betalen terwijl 223.555 gezinnen met meer dan 5 personen niets betalen voor dezelfde service, zegt Vlaams parlementslid Rob Beenders (sp.a). Hij wil dat Vlaams minister Joke Schauvliege, die deze ongelijkheid heeft ingevoerd, het vastrecht aanpast tot "een eerlijke bijdrage in verhouding tot de gezinssamenstelling".

Het vastrecht is een jaarlijkse vergoeding per aftakking die bijdraagt in de kosten van het drinkwaternet en de administratieve verwerking van de klantgegevens. Bij de hervorming van de drinkwaterfactuur in 2016 schrapte minister Schauvliege het gratis drinkwater voor elke Vlaming af en voerde ze een vastrecht in dat voor elke watermaatschappij gelijk is, maar dat niet voor elke Vlaming op dezelfde manier berekend wordt, zegt Beenders.

Het bedraagt 100 euro exclusief btw met een korting van 20 euro per gedomicilieerde. De sp.a'er achterhaalde via schriftelijke vragen dat 233.555 gezinnen 0 euro betalen, omdat ze met meer dan 5 personen zijn. 379.714 gezinnen van 4 personen betalen 20 euro, maar 653.441 alleenstaanden dienen 80 euro exclusief btw ophoesten.

Rob Beenders pleit voor een eerlijkere drinkwaterfactuur door 80 procent korting op de factuur toe te staan voor iedereen die onder de armoedegrens leeft, een OMNIO-statuut heeft, of in schuldbemiddeling of budgetbegeleiding zit. Voor sp.a mag het vastrecht voor een alleenstaande niet hoger liggen dan voor een groot gezin. Ook moet elke Vlaming een basispakket water aan dezelfde prijs krijgen. Voor meerverbruikers mog de drinkwatermaatschappij hogere tarieven aanrekenen, vindt de partij. Beenders vraagt ten slotte dat minister Schauvliege de waterfactuur niet optrekt tot een evaluatie van het waterverkoopregelement en "tot de factuur weer eerlijk en betaalbaar is gemaakt".

bron: Belga