Relatief nabije planeet ontdekt die leven zou kunnen herbergen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Er is opnieuw een planeet buiten ons zonnestelsel ontdekt waarop leven mogelijk is. Dat heeft de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) vandaag bekendgemaakt. De op de aarde lijkende exoplaneet werd ontdekt rond de relatief nabije ster Ross 128. De nieuwe planeet, die Ross 128b werd gedoopt, bevindt zich "nauwelijks" elf lichtjaar buiten ons zonnestelstel. "Ross 128b ligt erg dichtbij. Dat laat ons toe hem te bekijken met een telescoop", zo zegt de Franse astronoom Xavier Bonfils van de universiteit van Grenoble.

Volgens wetenschappers is het mogelijk dat Ross 128b tekenen van leven vertoont. De massa van de planeet is vergelijkbaar met die van de aarde (1,35 keer zwaarder) en ook de temperatuur aan de oppervlakte zou in de buurt kunnen liggen van de temperatuur op onze planeet. Daardoor behoort meteen ook de aanwezigheid van vloeibaar water, een noodzakelijke voorwaarde voor de levensvormen die we tot nu toe kennen, tot de mogelijkheden.

De planeet, die in 9,9 dagen rond zijn ster draait, is de op een na dichtstbijzijnde exoplaneet waarop leven mogelijk zou kunnen zijn. Enkel de in augustus 2016 ontdekte Proxima b, op 4,2 lichtjaar, geldt als een nog dichtere buur.

Bron: Belga