© credit

Schauvliege skypet vanop Klimaattop in Bonn met Hasseltse scholieren

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) heeft donderdag vanop de Klimaattop in Bonn geskypet met leerlingen van de Vrije Basisschool De klei(t)heuvel uit Maldegem en Humaniora Kindsheid Jesu uit Hasselt. Beide scholen hebben een sterke werking rond MOS (Milieuzorg Op School). De scholieren stelden de minister vragen over de klimaatverandering en wat er op de VN-Klimaattop precies wordt beslist.

Vanop de klimaattop in Bonn in Duitsland maakte Vlaams minister Joke Schauvliege donderdagnamiddag twee keer een halfuur tijd vrij om met leerlingen te skypen over de klimaatverandering, het beleid rond klimaat in België en de internationale klimaattop in Bonn. De leerlingen volgen een specifiek vak rond klimaat, waarbij ze de kans kregen enkele vragen te stellen aan de minister.

Schauvliege drukte tijdens de skypesessie haar bezorgdheid uit over het klimaat op onze planeet. “We moeten dringend samenwerken om de opwarming van de aarde tegen te gaan en minder CO2 uit te stoten”, aldus Schauvliege vanuit Bonn. “Het is een wereldwijd probleem dat de verschillende overheden moeten aanpakken, maar waar ook de burgers hun steentje voor moeten bijdragen.”

Optimist

De leerlingen van de middelbare school Kindsheid Jesu uit Hasselt vroegen zich af hoe de minister de toekomst van onze planeet ziet over honderd jaar. “Ik ben een optimist”, antwoordde Schauvliege. “De maatregelen die we al genomen hebben, kunnen een effect hebben om de opwarming tegen te gaan. Ik blijf geloven dat het ons zal lukken.”

Op de vraag wat er gebeurt wanneer we de doelstellingen van Parijs in 2020 niet halen, had de minister een minder positief antwoord klaar. “Dan warmt onze planeet met twee graden op, waardoor de weersomstandigheden drastisch zullen wijzigen. Dat zal ervoor zorgen dat de aarde onleefbaar wordt voor de mens.”

De minister benadrukte tijdens haar gesprek met de leerlingen dat iedereen zijn levensstijl zal moeten aanpassen, maar dat dit geen inperking hoeft in te houden van het comfort. “Let op wat je eet, op hoe je je verplaatst en hoe je sorteert”, besloot Schauvliege. “De overheid kan nog zoveel maatregelen opleggen als ze wil, als de burgers niet volgen, dan zal het ook niet werken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer