Direct naar artikelinhoud
#metoo

Woestijnvis tikte Bart De Pauw al op de vingers na 'Loft'

Bart De Pauw.Beeld BELGA

Tijdens de opnames van Loft in 2008 heeft Bart De Pauw een medewerkster lastig gevallen en geïntimideerd. Woestijnvis-baas Wouter Vandenhaute riep De Pauw daarvoor toen al op het matje. Volgens verschillende bronnen speelde dat ook een rol in het vertrek van De Pauw bij Woestijnvis.

en

Lees hier alles over het netwerk rond Bart De Pauw (dat nu wel erg stil blijft) (+)

Bart De Pauw kondigde in september 2008 zijn vertrek bij Woestijnvis aan, anderhalve maand voor de première van Loft, waarvoor hij het scenario had geschreven. Tijdens de opnames van die film was er ook een serieus incident, waarbij De Pauw een medewerkster veelvuldig lastig viel en ongepaste boodschappen stuurde.

“Wouter Vandenhaute heeft Bart toen samen met zijn vrouw bij hem ontboden”, zeggen twee topfiguren uit de Vlaamse tv-wereld. “Vandenhaute heeft hem de duidelijke boodschap gegeven dat zijn gedrag problematisch was en dat het moest stoppen,” bevestigt een ex-Woestijnvisser. De vergadering had echter niet het gewenste effect, zeggen de drie bronnen los van elkaar. De Pauw en vooral zijn vrouw stapten boos op met de melding nooit meer voor Woestijnvis of Vandenhaute te willen werken.

'Vandenhaute heeft hem de duidelijke boodschap gegeven dat zijn gedrag problematisch was en dat het moest stoppen'

Vertrouwensbreuk

Het incident heeft volgens die bronnen ook een rol gespeeld bij het vertrek van De Pauw bij Woestijnvis. Een jaar eerder had het gelekte VRT-contract al voor een vertrouwensbreuk tussen De Pauw en de Woestijnvistop gezorgd omdat De Pauw vond dat het productiehuis wel erg veel verdiende met zijn programma's. De verwittiging van Vandenhaute kwam daar bovenop. "Voor De Pauw was dat een nieuwe bevestiging dat hij niet naar waarde werd geschat binnen Woestijnvis, iets wat volgens hem ook al uit het gelekte VRT-contract bleek.”

Volgens verschillende bronnen in de Vlaamse tv-wereld is dat incident op de set van Loft ook één van de belangrijke redenen waarom er de voorbije week geen toppers hun steun uitspraken voor De Pauw. En dat ondanks de oproep van De Pauw aan collega's om te getuigen over de "aangename en professionele samenwerking."

Alleen Tom Lenaerts sprak zich uit, maar met een boodschap waarin zowel de VRT als De Pauw steun en begrip konden vinden. De Woestijnvisbazen of grote namen als Tom Waes, Erik Van Looy, Michiel Devlieger of de mannen van de Neveneffecten die al vaak met hem samengewerkt hebben, legden geen verklaringen af. “Ze willen niet mee in het bad getrokken worden”, zegt een tv-directeur. “Bovendien valt niemand steil achterover: men kent Bart en door alle verhalen die de voorbije week naar buiten sijpelden, wist men al snel dat dit klopte.”

Woestijnvis wenste het bericht te ontkennen noch te bevestigen.