De komst van artificiële intelligentie kan ook een positief effect op de jobmarkt hebben.
Volledig scherm
De komst van artificiële intelligentie kan ook een positief effect op de jobmarkt hebben. © Thinkstock

Eén op de vijf banen op de helling door artificiële intelligentie

AUTOMATISERINGDoor automatisering en artificiële intelligentie zouden tot 21 procent van de huidige banen in België kunnen verdwijnen. Maar als België de overgang goed aanpakt, kunnen er nog meer nieuwe jobs bijkomen. Dat moet blijken uit een rapport van consultant McKinsey.

15 reacties

  • Gino Denil

    6 jaar geleden
    Automatisering is al 30 jaar of langer bezig. En er zijn nog nooit zo veel mensen aan het werk geweest in dit land als nu. De letterzetter is niet verdwenen zoals Muyters opmerkte. Die maakt nu de krant, tijdschrift of webpagina op het grafisch werkstation. De man die oorspronkelijk met de vlagjes zwaaide aan het einde van de landingsbaan is nu de verkeersleider in de toren. Automatisering brengt de economie op een hoger niveau. En de jobs in die economie ook.
  • marcus bastiaensens

    6 jaar geleden
    100.000 per week betalen we voor een kind dat tegen een bal kan trappen, daarnaast laten we iedere laaggeschoolde binnen in Europa en pamperen maar. Maar missen zo talent op de arbeidsmarkt in Europa. Selectieve immigratie op basis van bruikbare kwalificaties zal nodig zijn in de toekomst.
  • jan boden

    6 jaar geleden
    Dan gaan de mensen eindelijk de tijd krijgen om alle herhalingen van F.C. De Kampioenen eens rustig te bekijken.
  • Iwan xxxxx

    6 jaar geleden
    een robot om uw lekende kraan, verstopte afloop extra stopcontact klemmende deur en ga maar door alles wat eenmalig moet gedaan worden zullen mensen doen daardoor kunnen degene waar nu op neer gekeken wordt de man in zijn overal de grote verdieners worden
  • Nathalie Landtsheer

    6 jaar geleden
    Kloof tussen armoede en rijkdom wprdt nu onoverzichtelijk. Straks een oorlogje of iets anders om zich van vergrijzing en nutteloze vergrijzing af te maken. Zo denkt men toch, niet? Afdanken wat niet bruikbaar meer is. Het wordt een ijzeren, lelijke hokjeswereld. En niemand houdt het tegen. Dat vind ik pas 'kwaad'.