Ook grensoverschrijdend gedrag in paardensport: Liga maakt nieuw meldpunt

© Hollandse Hoogte / Bram Belloni

De Vlaamse Liga Paardensport (VLP) lanceert een eigen meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag binnen de paardensport. “Met het meldpunt wil VLP haar verantwoordelijkheid opnemen en in alle discretie detectie van problemen mogelijk maken”, luidt het. Ook minister Gatz lanceert een enquête rond het probleem in de cultuur- en mediasector.

“Grensoverschrijdend gedrag komt, spijtig genoeg, overal voor. Dus ook binnen onze sport”, zegt de VLP. De federatie lanceert daarom een meldpunt voor clubs, ruiters, trainers, begeleiders of bestuursleden die te maken krijgen met verbale of fysieke agressie, pesten, discriminatie of seksueel ongewenst gedrag, of er vragen over hebben. De VLP telt ongeveer 38.000 leden.

De oprichting van het meldpunt komt er niet na een specifiek incident of een klacht, zegt de persverantwoordelijke van de federatie. Voorheen verwees de federatie door naar de hulplijn 1712, maar de Vlaamse Sportfederatie en het Internationaal Centrum Ethiek in de Sport raden sportfederaties aan om een eigen meldpunt op te richten. Meldingen zijn voortaan welkom via datisnietoke@vlp.be of het telefoonnummer van de VLP: 09/2741048.

In discretie

Ook voor wie in het verleden grensoverschrijdend gedrag heeft meegemaakt, kan het nog zinvol zijn een melding te maken. “Ook al lijkt wat je meemaakte niet sterk genoeg of denk je dat het niets meer uithaalt, alle verhalen - hoe klein of hoe ver in het verleden ook - hebben nut om gemeld te worden. Vele meldingen samen maken een sterk dossier”, stelt de VLP.

LEES OOK. Vlaamse slachtoffers van seksueel geweld in de sport doorbreken het taboe: “Niemand zou me geloven”

Meldingen komen terecht bij het aanspreekpunt integriteit van de federatie. Die zal discreet en onafhankelijk werken en de melder wegwijs maken met de gepaste informatie, advies of doorverwijzing rond de gestelde vraag of melding. Er zal een reactieplan worden opgesteld of bij ernstige aanwijzingen van grensoverschrijdend gedrag zal er worden doorverwezen naar deskundigen.

Cultuur- en mediasector

Vlaams minister van Cultuur en Media Sven Gatz lanceert een brede bevraging in de cultuur- en mediasector rond het probleem van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Die bevraging moet de omvang van het probleem in de sector in kaart brengen en moet de aanzet zijn voor een concreet actieplan dat hij tegen Pasen 2018 wil uitwerken. Dat heeft minister Gatz donderdag gezegd in het Vlaams Parlement.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen