© HBvL

Hoe houdt men de pensioenen betaalbaar?

Volgens de Studiecommissie voor de Vergrijzing zal de vergrijzing ons tegen 2040 bijna 12 miljard euro meer kosten dan nu het geval is. De verklaring daarvoor kennen we allemaal. Steeds meer mensen gaan met pensioen en leven langer waardoor ze ook langer een pensioen krijgen. Bovendien hebben oudere mensen veelal ook meer gezondheidszorg nodig en ook dat kost geld.

Eric Donckier

Om die kosten enigszins onder controle te houden, heeft deze regering onder meer al de pensioenleeftijd opgetrokken tot 67 jaar. En er staan nog meer hervormingen op stapel. Daarnaast neemt de regering ook maatregelen om de economie te stimuleren en zo te komen tot meer tewerkstelling. Hoe meer mensen werken, hoe gemakkelijker het wordt om solidair te zijn met wie niet meer werkt. Het neemt niet weg dat de regering-Michel, en alle andere regeringen die nog komen, blijvend naar geld zullen moeten zoeken om de pensioenen, die in België niet eens zo hoog zijn, betaalbaar te houden. Anders gezegd, naast rekenen op economische groei zal men ook alle andere uitgaven onder controle moeten houden.

Waar kan men het geld vinden? Bij politieke discussies daarover wordt met de regelmaat van de klok gekeken naar de defensie-uitgaven en heel in het bijzonder naar de investering in nieuwe gevechtsvliegtuigen ter vervanging van de F-16’s. Uiteraard zouden we dat kunnen doen. Het gevolg is wel dat we ons dan desolidariseren binnen de NAVO. Dat kan een hypotheek leggen op onze veiligheid.

Een andere grote pot waar men ook steevast naar kijkt, zijn de minder inkomsten voor de overheid als gevolg van de notionele intrestaftrek. Dit is een fictieve fiscale aftrek voor bedrijven die investeren met eigen kapitaal in plaats van met geleend kapitaal waarvan men de rente altijd fiscaal kan aftrekken. De kritiek is dat vooral multinationals gebruikmaken van de notionele intrestaftrek zonder dat dit voor meer tewerkstelling zorgt. Maar uit een studie van Vives (KU Leuven) - waarbij de filialen van multinationals in België vergeleken werd met filialen van diezelfde multinationals in de buurlanden - blijkt nu dat de Belgische filialen wel voor meer werkgelegenheid zorgen. Vives heeft het over 20.577 banen tussen 2006 en 2014. Dit betekent dat de notionele intrestaftrek wel degelijk zin heeft.

Hiermee willen we alleen maar zeggen dat het op basis van politieke overtuigingen soms heel gemakkelijk is om veel geld te vinden, maar niet op basis van feiten en studies. En dat betekent dan weer dat de huidige regering en de volgende voor heel belangrijke financiële uitdagingen staan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer