Direct naar artikelinhoud
Pakistan

Rellen in Islamabad, minstens zeven doden

De clash tussen de ordediensten en aanhangers van de radicale religieuze groep Tehreek-i-Labaik Yah Rasool Allah PakistanBeeld EPA

In de Pakistaanse hoofdstad Islamabad is het tot rellen gekomen tussen religieuze manifestanten en de politie. Al één politieagent en zes demonstranten kwamen om, 200 anderen raakten gewond.

De Pakistaanse politie moest de religieus geïnspireerde blokkade doorbreken. Eén agent en zes demonstranten lieten het leven.Beeld EPA

Al sinds begin november is een belangrijke toegangsweg naar Islamabad geblokkeerd. Die wordt bezet door aanhangers van de radicale religieuze beweging Tehreek-i-Labaik Yah Rasool Allah Pakistan. Zij eisen het ontslag van de minister van Justitie.

Volgens hen maakt die zich schuldig aan blasfemie, omdat hij de tekst van de parlementaire eed wil aanpassen. Volgens de demonstranten is zijn nieuwe versie te tolerant voor de Ahmadi-moslims, een minderheidsgroep in Pakistan. Die wordt sinds 1974 door het parlement bestempeld als 'niet-moslim'.

De radicaal-religieuzen trekken dus ten strijde en blokkeren de toegangsweg al een kleine drie weken. Vandaag werd het Pakistaanse leger opgeroepen om de manifestanten uit elkaar te drijven. Dat verliep erg gewelddadig. De politie vuurde traangas en rubberen kogels af op de demonstranten, zij verweerden zich met stenen en andere projectielen. De confrontatie duurde zaterdag de hele dag en maakte voorlopig zeven slachtoffers. Meer dan 200 anderen raakten gewond.

Het geweld heeft zich intussen uitgebreid naar andere steden in Pakistan. Dat leidde tot een mediablack-out

Het geweld heeft zich ondertussen uitgebreid naar andere steden in het land, en leidde zelfs tot een mediablack-out. Zo liet premier Shahid Khaqan Abbasi de liveverslaggeving stopzetten, en werd de toegang tot sociale media beperkt.

Ondertussen hebben de autoriteiten een beroep gedaan op het leger om de manifestanten uit elkaar te drijven en regeringsgebouwen te bewaken. De inzet van het leger begint zaterdag en zal "tot nader order" duren. In Pakistan, waar het leger jarenlang aan de macht is geweest, is het inzetten van het leger in het kader van een burgerlijke kwestie een gevoelige zaak.