Brusselse brandweer is boos: ze moeten zelf hun uniformen wassen

© RTL

De Brusselse brandweermannen van de kazerne in Oudergem moeten hun uniformen voortaan zelf wassen. Het bedrijf dat daar verantwoordelijk voor was, is ermee gestopt omdat er geen betalingen meer kwamen. Dat zint de brandweerlui niet, want hun uniform thuis wassen is verboden om veiligheidsredenen. Dat meldt RTL.

gjs

In de reportage van RTL toont Eric Labourdette de kleine kast waarin de beschikbare uniformen liggen. “In principe moet elke brandweerman acht uniformen - broeken en vesten - hebben”, zegt de voorzitter van de brandweervakbond SLFP. “Maar zoals u ziet zijn die er niet. Wat hier ligt, is voor 150 man.”

© RTL

De verklaring ligt bij het wassen van de uniformen. Dat gebeurt namelijk niet meer sinds het bedrijf dat daar verantwoordelijk voor was ermee stopte omdat betalingen al sinds april uitbleven. “Na een grote interventie zitten we vaak zonder reservekledij, dus moeten we aan onze collega’s vragen om ons iet te lenen”, zegt Marc Kramski, brandweerman en vakbondsafgevaardigde.

Het enige dat de brandweerlui kunnen doen, is hun uniform thuis zelf wassen. Nochtans is dat verboden door de schadelijke stoffen waarmee ze tijdens hun werk in aanraking kunnen komen. “Het alternatief is alles wassen in deze machine, maar dan wassen we onze brandkledij die aangetast kan zijn door kankerverwekkende stoffen, de doeken waarmee we de vloer en onze voertuigen reinigen en onze vaatdoeken allemaal in dezelfde machine.” Niet ideaal, met andere woorden.

De kazerne in kwestie is niet de enige. Heel wat brandweerkorpsen hebben problemen, bijvoorbeeld met defecte garagepoorten of verzorgingsmateriaal dat ontbreekt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen