De ‘valstrik’ voor pensioenspaarders: “Minister rekent op onkunde van spaarders of is van slechte wil”

Vanaf 1 januari 2018 wordt pensioensparen fiscaal aantrekkelijker. In plaats van 940 euro mag u maximaal 1.200 euro aftrekken van uw belastingen. Maar toch zit er ook een gemeen addertje onder het gras. Wie bijvoorbeeld 1.100 euro stort doet een slechte zaak. Sp.a-Kamerlid Karin Temmerman vindt dat de spaarder bewust wordt misleid.

tg

Wie aan individueel pensioensparen doet, mag jaarlijks tot 940 euro storten in een fonds of een verzekering en geniet daar dan een fiscale aftrek op van 30 procent, of 282 euro. Vanaf 1 januari 2018 komt er een tweede plafond van 1.200 euro en wie daarvoor gaat, kan 25 procent fiscaal in aftrek nemen, of 300 euro. Elke pensioenspaarder die volgend jaar overstapt naar het tweede maximumbedrag kost de begroting dus 18 euro.

Toch moet de maatregel volgens de overheid budgetneutraal zijn. “Dankzij de pensioenspaarders die volgend jaar tussen 940 euro en 1.128 euro zullen storten, recupereren we de verliezen bij de spaarders die meer dan 1.128 euro storten”, klinkt het.

Want voor wie volgend jaar 941 tot 1.128 euro stort, valt de fiscale aftrek namelijk meteen terug van 30 naar 25 procent voor het volledige bedrag. Wie bijvoorbeeld 1.000 euro stort, geniet 250 euro fiscale aftrek in plaats van 282 euro, een ‘verlies’ van 32 euro. Pas wie vanaf 1.128 euro spaart, maakt geen verlies meer.

Volgens het Rekenhof gaat de regering ervan uit dat zo’n 15% van de spaarders voor het nieuwe plafond van 1.200 euro zal kiezen, wat de begroting 6 miljoen euro kost. Toch raamt de regering de nettokost maar op 1,3 miljoen. Ze rekent er blijkbaar ook op dat zo’n 15% van de spaarders zullen kiezen voor een bedrag tussen 940 en 1.200 euro, wat er op neer komt dat ze geld verliezen. Want wie maar iets boven het plafond van 940 gaat, ziet zijn aftrek al naar 25% zakken. Pas vanaf 1.128 euro doe je geen verlies meer.

Banken moeten klanten verwittigen

Ongehoord noemt sp.a-Kamerlid Karin Temmerman de manier van werken in Het Laatste Nieuws. “Ofwel rekent minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA) op de onkunde van de spaarders, wat getuigt van een slecht karakter. Ofwel is dit de zoveelste maatregel waarvan de minister al op voorhand weet dat hij opnieuw een gat in de begroting zal slaan.”

Volgens fiscalisten is het vrij simpel te snappen. Ook voor de gewone spaarder die er niet zo mee vertrouwd is. “Het is niet voordelig om voor meer dan 940 euro, maar minder dan 1.128 euro aan pensioensparen te doen.”

Volgens het kabinet van minister Van Overtveldt is er geen sprake van misleiding. Bij stortingen boven de 940 euro moeten financiële instellingen de spaarders verplicht op de hoogte brengen van de nieuwe maatregel, zo luidt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer