No publication without written permission from the photographer Marlies Wessels

Kritiek over onbelast bijverdienen als vrijwilliger: "Dit is compleet ondoordacht"

Verschillende middenveldorganisaties en academici verzetten zich tegen de plannen van de regering om mensen onbelast te laten bijverdienen. Dat zeggen ze in een open brief, die De Morgen vandaag publiceert. "Dit is compleet ondoordacht en kan erg grote gevolgen hebben."

Zo'n maand geleden besliste de federale regering dat iedereen die al minstens vier vijfde werkt, nog voor een deeltje onbelast mag bijverdienen. Oorspronkelijk ging het om 500 euro per maand, maar dat bedrag werd later opgetrokken naar 1.000 euro. Het totale bedrag per jaar blijft wel op 6.000 euro staan. Het gaat onder meer om kleine klusjes, bijlessen, kinderopvang en de zorg voor ouderen.

Impactanalyse

De maatregel kan op niet veel bijval rekenen bij het middenveld en van verschillende experts. Ze vrezen dat dit "disruptief" kan werken voor heel wat vrijwilligersorganisaties, welzijnsvoorzieningen, kleine zelfstandigen en de sociale zekerheid in het algemeen. Ze vragen om een serieuze impactanalyse.

"Dit idee klinkt sympathiek, maar is compleet ondoordacht en kan grote gevolgen hebben", zegt expert Sociale Zekerheid Frank Vandenbroucke, die de brief ook ondertekende. "Kleine zelfstandigen krijgen hiermee de concurrentie van mensen zonder enig sociaal statuut. Willen we dat die kleine zelfstandigen aandoen? Organisaties die bovendien écht nood hebben aan vrijwilligerswerk kunnen het moeilijk krijgen om nog mensen aan te trekken, want zij kunnen geen fikse vergoedingen geven."

Organisaties die écht nood hebben aan vrijwilligerswerk kunnen het moeilijk krijgen om nog mensen aan te trekken

Het middenveld maakt zich vooral zorgen over de impact op zorg- en kinderopvangactiviteiten. De vrees bestaat dat er zal worden ingeboet op kwaliteit. "Wij stellen voor om al de activiteiten in de zorg uit de activiteitenlijst te halen", klinkt het in de open brief.

"Als deze maatregel er komt, dan staat de deur open voor misbruik", zegt Luc Van Gorp, voorzitter van de Christelijke Mutualiteit CM. "Er zal geen controle meer zijn op de kwaliteit. Volgens ons is er te weinig nagedacht over welke sectoren er op de lijst staan."

Als deze maatregel er komt, dan staat de deur open voor misbruik

Volgens Vandenbroucke moet er vooral nu worden ingegrepen. "Zodra dit is ingevoerd, krijg je het niet meer weg", zegt hij nog in De Morgen. "Zodra er een grote groep is die hier gebruik van maakt, zal geen enkele politicus het in zijn hoofd halen die groep tegen het hoofd te stoten."

"Het gaat over een grote hervorming, daar zijn we ons van bewust, maar de sector van het vrijwilligerswerk of de arbeidsmarkt zullen we hier niet mee ondergraven", zegt minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) aan De Morgen. "We zullen de maatregel tijdig evalueren. Als dan blijkt dat er moet worden bijgestuurd, dan zullen we dat ook doen."

Ondertekenaars

De brief is ondertekend door onder meer beweging.net, ACV, CM, het Vlaams Welzijnsverbond, Welzijnszorg, de Socialistische Mutualiteiten, maar ook het Netwerk Tegen Armoede of 11.11.11. En ook academici als Bea Cantillon (Universiteit Antwerpen) of Frank Vandenbroucke (Universiteit Amsterdam) ondertekenden de brief.

Meest gelezen