Direct naar artikelinhoud
grote moskee brussel

Francken gaat in beroep: "Salafisten zijn niet welkom"

De Grote Moskee in Brussel.Beeld BELGA

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) trekt naar de Raad van State tegen de uitspraak dat de imam van de Grote Moskee van Brussel in ons land mag blijven. Dat meldt zijn kabinet vandaag. "We zijn overtuigd van onze zaak. Salafisten zijn niet welkom."

Gisteren had de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen het uitwijzingsbevel tegen de imam, Abdelhadi Sewif, vernietigd. "We hebben de beslissing geanalyseerd en alle juridische opties bekeken", klinkt het vandaag op het kabinet van Theo Francken (N-VA). "We gaan in cassatieberoep bij de Raad van State."

De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen had geoordeeld dat de Dienst Vreemdelingenzaken onvoldoende kon aantonen dat Sewif een bedreiging vormt voor de openbare orde, louter doordat hij salafistisch preekt in de Grote Moskee. 

'Ik reik geen visa uit aan salafisten en ik ga al zeker zelf hun verblijf niet verlengen'
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA)

Volgens professor rechtstheorie Jogchum Vrielink is het mogelijk dat DVZ doelbewust geen extra bewijzen aangaf dat de man een gevaar betekende. "Men leek uit op een princiepsbeslissing over salafisme van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen", zegt Vrielink. "Als die het bevel om het grondgebied te verlaten goedkeurde, zou alles wat neigt naar salafisme voortaan voldoende zijn voor uitwijzing."

Ook imam Sewif zelf gaf in een interview al aan dat de bewijzen tegen hem mager zijn. Hij stelde bovendien dat hij geen salafist is, maar de staatssecretaris voor Asiel en Migratie is zeker van zijn zaak.

"De man is een salafist, wat hij zelf ook moge beweren", zegt Francken daarover. "We baseren ons hiervoor op inlichtingen van experten bij de veiligheidsdiensten. Ik reik geen visa uit aan salafisten en ik ga al zeker zelf hun verblijf niet verlengen. Salafisten zijn niet welkom."

Twitter bericht wordt geladen...

Geweldadig radicalisme

Ook als de man inderdaad een salafist is, is het moeilijk om aan te tonen dat hij daardoor automatisch de veiligheid of openbare orde in gevaar brengt. Het arrest van de Raad stelde dat er een actuele, werkelijke en voldoende directe bedreiging moet zijn.

"Maar een indirecte dreiging kan leiden tot directe dreiging", zegt Francken. "Ze gaan zelf de trekker niet overhalen of de bom laten ontploffen, maar verzieken de geesten van sommige jongeren die wel tot deze daden overgaan."

'Een indirecte dreiging kan leiden tot directe dreiging'
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA)

Francken verwijst onder andere naar de conclusies van de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen. 

"Deze stellen duidelijk dat dat de islamvorm die in de grote moskee wordt uitgedragen tot het salafo-wahabisme hoort, en dat die stroming kiemen bevat die een zeer significante rol kunnen spelen in het radicalisme en gewelddadig radicalisme", zegt Francken. "De grote moskee waar deze man predikt heeft een nefaste invloed op de samenleving. De imam van deze moskee heeft geen plaats in ons land."

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA)Beeld Photo News

Europees Hof van Justitie

De staatssecretaris voorziet nu al dat de Raad van State niet het laatste station zal zijn voor deze zaak. Graag zou hij een uitspraak krijgen voor het Europees Hof van Justitie. "Het zou goed zijn mochten zij zich uitspreken over het salafisme en of dit een plaats heeft in onze Europese samenleving anno 2017."

Vermoedelijk zal zijn advocaat dus vragen aan Raad van State dat het Europees Hof duidelijkheid verschaft over hoe de Europese regelgeving geïnterpreteerd moet worden. Rechtprofessor Vrielink betwijfelt of het Hof anders zal oordelen dan de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen.

"Het is immers net onder verwijzing naar arresten van dat Hof dat de Raad concludeert dat aangetoond moet worden op welke manier het individuele gedrag van de betrokkene een voldoende ernstige bedreiging vormt", zegt Vrielink. "Een loutere verwijzing naar ideeën die aanleunen bij ‘salafisme’ volstaat daartoe gewoon niet."