© BELGA

Theo Francken naar Cassatie om imam Grote Moskee toch land uit te zetten

Staatssecretaris Francken gaat naar Cassatie tegen de vernietiging van de intrekking van verblijfsvergunning van de imam van de Grote Moskee Brussel.

(bvb, elb)

Abdelhadi Sewif kreeg in oktober het bevel om ons land te verlaten. Zijn verblijfsvergunning werd afgenomen, net als de verblijfsdocumenten van zijn vrouw en hun drie kinderen. “Hij is een salafistische man, heel geradicaliseerd, heel conservatief en gevaarlijk voor onze samenleving en onze nationale veiligheid”, zei staatssecretaris Theo Francken (N-VA) bij die gelegenheid.

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) nam de beslissing om hem het land uit te zetten op basis van een rapport van de Staatsveiligheid uit december 2016. Daarin stond dat Sewif een gevaar voor de openbare orde betekende. Hij zou er ook “reactionaire standpunten” op nahouden wat betreft de gelijkheid van man en vrouw.

Zijn advocaat ging in beroep. De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV) gaf hem gisteren gelijk. Volgens de RVV is onvoldoende aangetoond dat de imam een gevaar voor de openbare orde inhoudt. Maar Francken gaat tegen die beslissing in beroep.

Salafist

“We hebben de beslissing geanalyseerd en alle juridische opties bekeken. We gaan in cassatieberoep bij de Raad van State”, aldus het kabinet. Volgens de staatssecretaris is een “fundamentele discussie” nodig. “Zijn salafistische predikers welkom op Europees grondgebied of niet”, stelt hij zich de vraag.

Over het geval van de imam voert Francken drie argumenten aan. “De man is een salafist. Wat de man ook zelf moge beweren. We baseren ons hiervoor op inlichtingen van experten bij de veiligheidsdiensten.”

“Het arrest stelt dat er een actuele werkelijke en voldoende directe bedreiging moet zijn. Maar een indirecte dreiging kan leiden tot directe dreiging”, zegt Francken. “Ze gaan zelf de trekker niet overhalen, zelf de bom niet laten ontploffen maar verzieken wel de geesten van sommige jongeren die wel tot deze daden overgaan. Dat merken we in Europa nu quasi elke maand.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer