© Hollandse Hoogte / Flip Franssen

SOA opgelopen? Verwittig je (ex-)sekspartners nu anoniem!

Niemand wil besmet raken met een seksueel overdraagbare aandoening, beter bekend als een SOA. Helemaal moeilijk is het als je besmet blijkt te zijn en mogelijk de aandoening aan anderen hebt doorgegeven. Speciaal daarom richtten het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) en Sensoa de website partneralert.be op, waardoor je anoniem je (ex-) sekspartners kan inlichten over je aandoening zodat ook zij zich kunnen laten testen. Op termijn moet dat ervoor zorgen dat het doorgeven van SOA’s tot een minimum beperkt wordt.

mige

“Niemand wil een SOA oplopen en wie er één oploopt, wil die uiteraard niet doorgeven. Het behandelen van een SOA en het inlichten van de sekspartners zijn belangrijk om het aantal nieuwe infecties in te dijken. Dat persoonlijk doen is niet altijd even eenvoudig, zo weten we ook uit ervaring in onze polikliniek. Via partneralert.be kun je sekspartners anoniem op de hoogte stellen en helpen om verdere verspreiding van de SOA in te perken”, aldus seksuoloog Tom Platteau van het ITG.

Broodnodig

“Partnerwaarschuwing vormt een belangrijk onderdeel in de preventie van HIV en SOA. We weten uit voorgaande SOA-rapporten dat dit nog veel te weinig gebeurt, zowel op initiatief van de patiënt als van de arts. Een instrument dat hieraan een impuls geeft, was dus broodnodig”, aldus Sandra Van den Eynde van Sensoa.

In een eerste fase verloopt anonieme partnerverwittiging voor hiv en soa’s uitsluitend via de Belgische aidsreferentiecentra. Als de nieuwe tool inderdaad aan een belangrijke behoefte blijkt te voldoen kunnen ook andere zorgverleners mee instappen. Nadat een soa gediagnosticeerd wordt, krijgen patiënten een code waarmee ze via de website www.partneralert.be hun sekspartners kunnen informeren. Er worden geen persoonlijke gegevens bijgehouden die de identiteit van de verzender en ontvanger kunnen onthullen.

Naast Sensoa, geven ook holebibeweging çavaria en BREACH (the Belgium Research on AIDS and HIV Consortium) hun steun aan het nieuwe project, dat mede mogelijk wordt gemaakt door financiële ondersteuning van Gilead, ViiV Healthcare, Janssen Pharmaceutica en het Antwerp Diner.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer