© Photo News

Crevits: “Nooit bedoeling geweest om belang Nederlands te relativeren”

Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) blijft achter het plan staan van het gemeenschapsonderwijs (GO!) om anderstalige leerlingen hun moedertaal te laten gebruiken op school. “Maar het kan niet de bedoeling zijn om bij een groepswerk iedereen samen te zetten per thuistaal”, aldus Crevits in het Vlaams Parlement.

Het gemeenschapsonderwijs (GO!) schrijft in een visienota dat directeurs positief moeten omspringen met de moedertaal, of die nu Spaans, Pools of Arabisch is. Want verbieden werkt contraproductief, is het idee.

“Als ik de nota in zijn totaliteit bekijk, denk ik dat het Gemeenschapsonderwijs een zeer goede poging doet om van meertaligheid geen stigma te maken, maar net een positief element om het Nederlands machtig te worden”, zei Hilde Crevits (CD&V) woensdag tijdens het actualiteitsdebat in het parlement.

“Als iemand hier zou denken dat we het belang van het Nederlands zouden relativeren, wil ik die geruststellen”, aldus Crevits nog. “Dat kan nooit de bedoeling zijn. Maar alle inspanningen in het verleden ten spijt is het ons nog niet gelukt om alle leerlingen Nederlands te laten spreken op school.”

“Geen lokaal in 27 talen aankondigen”

Toch heeft de minister ook kritiek op de nota. “Als het de bedoeling is om de naam van een lokaal in 27 talen aan te kondigen ben ik het daar niet mee eens. We hebben een taalwetgeving in het onderwijs.”

Het tweede voorbeeld waarmee Crevits een probleem heeft is dat van de groepswerken. “Ik heb er geen enkel probleem mee als kinderen elkaar helpen en dat zo het enthousiasme over het Nederlands verbetert. Maar om nu te zeggen: we gaan bij een groepswerk iedereen samenzetten per thuistaal? Dat zou een omgekeerd effect kunnen hebben.”

N-VA bleef de leidraad van het Gemeenschapsonderwijs woensdag vurig aanvallen en vreest dat elke school op deze manier een “faciliteitenschool” wordt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer