© BELGA

Total voltooit investering van 1,1 miljard euro in Antwerpse haven

Het Franse petrochemische bedrijf Total heeft in de Antwerpse haven een investering van 1,1 miljard euro ingehuldigd, in aanwezigheid van de wereldwijde topman. Total wil zo onder andere meer zware stookolie omvormen tot lichte producten.

In 2013 werd de aftrap gegeven van het grootse moderniseringsproject. Dat leidde tot twee grote vernieuwingen. Enerzijds het Optara-project (goed voor 700 miljoen euro), met een nieuw raffinagecomplex om meer zware stookolie om te vormen tot lichte producten met een laag zwavelgehalte. Daarmee wordt onder meer geanticipeerd op strengere regels voor scheepsbrandstof in 2020.

© BELGA

Een andere investering (350 miljoen euro) is een aanpassing van stoomkrakers. Daarmee kan raffinagegas in grondstoffen als ethyleen worden omgezet. Een kleiner project omvat de mogelijkheid om Noors ethaan in de installaties te verwerken.

Voor de feestelijke inhuldiging zakte Patrick Pouyanné, de CEO van Total, af naar Antwerpen, waar 1.700 mensen werken. Hij benadrukte dat de oorspronkelijke investering 1 miljard euro bedroeg, maar dat de Antwerpse ingenieurs hem overhaalden 100 miljoen extra te investeren. Hij benadrukte voorts dat Antwerpen de derde grootste geïntegreerde site van Total in Europa is.

Onder meer Antwerps burgemeester Bart De Wever, Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en federaal minister Kris Peeters (CD&V) drukten hun waardering uit voor het vertrouwen dat Total met de verdere verankering aan Antwerpen geeft.

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER