© Photo News

US OPEN. Nadal moet opkrassen na marathonmatch, Djokovic en Kerber op drafje door

Op de US Open is Rafael Nadal vannacht verrassend uitgeschakeld in de achtste finales. De Spanjaard verloor van de Fransman Lucas Pouille in vijf sets. Novak Djokovic en Angelique Kerber plaatsen zich wel relatief makkelijk voor de kwartfinales.

Lucas Pouille schakelt Rafael Nadal uit

Rafael Nadal (ATP-5) zal het US Open dit jaar geen derde keer op zijn palmares brengen. De 30-jarige Spanjaard moest zondag in de achtste finales van het vierde en laatste Grand Slam van het seizoen na een marathonpartij het hoofd buigen voor de Fransman Lucas Pouille (ATP-25). Pas na 4 uur en 6 minuten stond de 6-1, 2-6, 6-4, 3-6, 7-6 (8/6) op het bord.

Nadal was vierde reekshoofd op het hardcourt in New York. Hij won het toernooi in 2010 en 2013 en was in 2011 runner-up. Vorig jaar sneuvelde hij in de derde ronde.

© EPA

De 22-jarige Pouille ging er vorig jaar bij zijn eerste deelname al in de eerste ronde uit. Hij schaarde zich in Flushing Meadows voor de tweede keer bij de laatste acht op een Grand Slam. Eerder dit seizoen bereikte hij ook de kwartfinales van Wimbledon.

Om een plaats in de halve finales neemt Pouille het op tegen zijn zeven jaar oudere landgenoot Gael Monfils (ATP-12). Die schakelde de Cyprioot Marcos Baghdatis (ATP-44) met 6-3, 6-2 en 6-3 uit. Met Jo-Wilfried Tsonga (ATP-11), zondag met 6-3, 6-3, 6-7 (7/9) en 6-2 te sterk voor thuisspeler Jack Sock (ATP-27) zit er nog een derde Fransman in de kwartfinales. Het is de eerste keer in de open era (sinds 1968) dat er op een Grand Slam drie Fransen bij de laatste acht zitten.

Djokovic vlot voorbij Edmund

© AP

Novak Djokovic bereikte dan weer vrij eenvoudig de kwartfinales. De Servische nummer één van de wereld had weinig moeite met de ongeplaatste Brit Kyle Edmund, die hij in iets minder dan twee uur in drie sets opzij zette. Hij won de partij met 6-2, 6-1 en 6-4. In zijn kwartfinale neemt Djokovic het op tegen de Fransman Jo-Wilfried Tsonga.

Ook Angelique Kerber door naar kwartfinales

Bij de vrouwen plaatste Angelique Kerber zich ook betrekkelijk eenvoudig voor de kwartfinales. De Duitse nummer twee van de wereld won in het Arthur Ashe-stadion in twee sets van de Tsjechische Petra Kvitova (WTA 16): 6-3 en 7-5.

© AP

Kerber ging goed van start en sleepte de eerste set in slechts 31 minuten binnen. In de tweede set ging het tot 5-5 gelijk op. Bij het eerste matchpoint was het raak voor de Duitse, maar ze werd daarbij wel geholpen door Kvitova: die sloeg op het beslissende moment een dubbele fout.

Het is het beste resultaat voor Kerber sinds 2011 op de US Open, toen ze in New York de halve finales bereikte. Bij de vorige twee edities strandde ze in de derde ronde. In januari won Kerber de Australian Open in Melbourne.

In de kwartfinales neemt Kerber het op tegen de Italiaanse Roberta Vinci (WTA 8), die in 2015 de finale van de US Open verloor tegen haar landgenote Flavia Pennetta. Indien Kerber de US Open wint, steekt ze Amerikaanse Serena Williams voorbij en wordt ze de nieuwe nummer één van de wereld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer