Bos kappen mag bijna altijd in Vlaanderen

© Shutterstock

Wie bos wil kappen, krijgt daar zo goed als altijd een vergunning voor. Negen op de tien aanvragen krijgen van het Vlaams Agentschap Natuur en Bos een gunstig advies. Groen trekt hierover aan de alarmbel. “Vlaanderen is nu al een van de meest bosarme regio’s in Europa. Maar er komt geen bos bij, integendeel”, zegt Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman. Milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) ontkent.

farid el mabrouk

De bossen in Vlaanderen zorgen al jaren voor discussie en het ziet er niet naar uit dat dat snel gaat veranderen. Vooral de discussie of Vlaanderen nu al dan niet groener wordt, is voer voor ellenlang gepalaver. De Vlaamse groenen zien alvast alleen maar foute signalen. Zij vroegen bij minister Schauvliege cijfers op over het aantal kapvergunningen en daaruit bleek dat er dit jaar al 583 keer een positief advies werd verleend door het Agentschap Natuur en Bos (ANB). Amper 52 dossiers werden afgewezen. In meer dan 90 procent van de gevallen zet het ANB dus het licht op groen.

Bezemwagen

Volgens Elisabeth Meuleman zijn ook de meest waardevolle bossen niet veilig voor kap. Tussen oktober 2015 en april dit jaar verleende het ANB 121 keer de toestemming voor het kappen van bossen die op de boskaart ingekleurd staan als de meest waardevolle.

“Vlaanderen heeft nu al drie keer minder bos dan het Europees gemiddelde. Na Ierland zijn we de minst bosrijke regio van Europa. Uit deze cijfers blijkt dat bosbescherming gewoon niet werkt”, zegt Elisabeth Meuleman. “Wij vragen de minister daarom om dringend in te grijpen. In plaats van richting bezemwagen te evolueren, zou het beleid ons richting peloton moeten brengen.”

De groene politica wijst erop dat het Rekenhof vorig jaar nog een kritisch rapport schreef over de ontbossing in Vlaanderen. “Maar ondanks dat advies en de commotie in de publieke opinie over dossiers zoals Essers, is er dus nog geen kentering te zien in het beleid.”

“Fout beeld”

Volgens minister Schauvliege hangt Meuleman een compleet fout beeld op van de werkelijkheid. Ze wijst erop dat de kapvergunningen meestal betrekking hebben op zeer beperkte oppervlaktes. Meestal gaat het om groen rond verkavelingen en bouwgronden. Bovendien moet wie kapt ook altijd het verdwenen groen compenseren. Ofwel door ander groen in te planten of door geld te storten in het boscompensatiefonds. “Het beeld dat Meuleman herhaaldelijk ophangt over grote ontbossingen in Vlaanderen klopt totaal niet. Dat hebben experten in het Vlaams Parlement deze week unaniem bevestigd: de bosoppervlakte is sinds lang stabiel”, zegt de CD&V-minister.

Meetmethode

Schauvliege verwijst naar een zitting van de bevoegde commissie vorige dinsdag waar experten uitleg kwamen geven over de nieuwe groenkaart. Daaruit blijkt dat Vlaanderen in 2015 ruim 164.000 hectare bos telde. In 2012 was dat 167.221 hectare en in 2009 164.489 hectare. De cijfers wijzen op een status quo, maar of er nu bos is bijgekomen of niet, dat valt statistisch niet te zeggen. Dat geeft ook Marleen Evenepoel, de administrateur-generaal van ANB, toe.

Ook Bos+ benadrukt dat de meetmethode niet toelaat om echt na te gaan hoeveel bos er nu eigenlijk is in Vlaanderen. Dat we in 2017 nog altijd niet weten hoeveel bos er in Vlaanderen is, zegt volgens Elisabeth Meuleman veel over de manier waarop de regering ermee omgaat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen