Domper op de feestvreugde: kerstmarkt heeft te weinig kramen en wordt afgelast

© pvw

© pvw

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Geen kerstmarkten dit jaar in Hofstade en Zemst. Organisator Hans Van Gool zag zich een week voor de aanvang genoodzaakt om de stekker eruit te trekken. “We konden niet voldoende standhouders vinden”, zegt een enorm teleurgestelde Van Gool.

Dieter De Beus

Domper op de kerstvreugde in Zemst. Inwoners die hun wollen wanten en warme muts al hadden klaargelegd, mogen die weer opbergen want de kerstmarkt op 9 december op het Plein van de Verdraagzaamheid in Zemst en de kerstmarkt van 10 december in het Ontmoetingscentrum in Hofstade, werden in laatste instantie afgeblazen. Geen jenevers- of kerstmutsenverkoop dus, en dat stemt zowel de Zemstenaars, de standhouders en organisator Hans Van Gool bijzonder droef. “Dit doet me bijzonder veel pijn”, zegt Van Gool. “Maar ik kreeg dit jaar slechts een tiental verenigingen en handelaars op de been om een standje open te houden. De organisatie draaide in de soep door velerlei redenen. Zo raakte ik bij de wissel van e-mailserver heel wat contacten kwijt. Ik wens dan ook mijn grote spijt uit te drukken bij bezoekers en standhouders. Ik heb dit zo niet gewild.”

Geheel alleen

Toch valt Hans niet te veel te verwijten. Van Gool wierp zich vijf jaar geleden als vrijwilliger op om de Kerstmarkt verder te organiseren, toen niemand dat nog wilde. Sindsdien staat hij geheel alleen in voor de organisatie. “Daar kruipt bijzonder veel tijd in. Maar mogelijk had ik sneller moeten ingrijpen of om hulp moeten vragen. Ik begrijp de teleurstelling en voel me erg schuldig. Zeker omdat sommige verenigingen voor hun verdere werking rekenden op de opbrengsten van deze kerstmarkt. Ik probeer alleszins een oplossing uit te dokteren. Zo kijken we na of er een draagvlak is om een winters evenement te organiseren.”

Helpende handen gezocht

Maar niet alleen de deelnemende verenigingen schieten financieel in bij de annulering, ook Hans zelf, die besloot de kosten op zich te nemen. “Tijdens de voorgaande edities werd telkens een kleine spaarpot aangelegd voor de organisatie van de volgende kerstmarkt. Daar kom ik niet aan. De kosten die ik maakte, zoals voor de affiches, neem ik op mij.”

Voor de volgende kerstmarkt is de organisator ook van plan om hulp te zoeken. “Indien de mensen hun vertrouwen in mij behouden, wil ik opnieuw mijn schouders zetten onder de organisatie van de volgende kerstmarkt. Indien dat niet zo is, zal ik mij daarbij neerleggen. Ik ga alleszins op zoek naar extra helpende handen. Maar eenvoudig wordt dat niet. Net zoals bij vele andere verenigingen blijkt het een hele klus om vrijwilligers te vinden. Gelukkig kreeg ik de voorbije dagen al heel wat warme steunberichten. Sommigen boden daarbij ook hun hulp aan.”

Mislukte editie

Het gemeentebestuur, dat ondersteuning biedt bij de organisatie, overwoog even om een kleinere versie van de kerstmarkt te laten doorgaan, maar besliste uiteindelijk dat niet te doen. “We hebben onvoldoende tijd om dat nu nog geregeld te krijgen”, zegt schepen Koen Vandermeiren (CD&V). “Op die manier riskeren we een mislukte editie en dan blijven de bezoekers tijdens een volgende editie mogelijk weg. We bekijken alleszins ook of er een mogelijkheid is om een winterevenement te organiseren, maar daarover is nog niets beslist.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen