Direct naar artikelinhoud
Taal

'Ik heb zoiets van' is meest gehate Vlaamse uitdrukking

'Ik heb zoiets van' is meest gehate Vlaamse uitdrukking
Beeld Thinkstock

'Ik heb zoiets van' is verkozen tot meest irritante woordconstructie van 2017 in Vlaanderen.  Ze kreeg 28 procent van de stemmen in de jaarlijkse verkiezing van het Instituut voor de Nederlandse Taal.  

'Ik heb zoiets van' is "totaal overbodig", luidt het commentaar op de website. "Draai niet rond de pot en zeg wat je te zeggen hebt." Op nummer twee staat "me-time" (22 procent), en het brons gaat naar "dagdagelijks" (13 procent). De rest van de top 10 bestaat uit 'groentjes', 'naar de toekomst toe', 'comfortzone', 'super', 'eigenlijk', 'leuk' en 'absoluut'. 

Nederland

In Nederland voerde het woord 'genderneutraal' de lijst van meest irritante woorden van het jaar aan, de term om aan te duiden dat er geen verschil tussen de seksen wordt gemaakt. Het kreeg 43 procent van de stemmen. Zo'n 23.000 mensen brachten hun stem uit.

Het Nederlandse publiek vindt 'genderneutraal' een voorbeeld van politieke correctheid en vooral irritant omdat het een samenvoeging is van het Engels en Nederlands, terwijl het eigenlijk 'geslachtsneutraal' zou moeten zijn. 

Andere woorden of uitdrukkingen die in Nederland als ergerlijk worden ervaren zijn 'in je kracht staan' en 'papadag' (beide 14 procent), 'shinen' (11 procent) en 'soort van' (4 procent). Ze werden ingestuurd via wegmetdatwoord.org.

Woord van het jaar

Taalliefhebbers kunnen ook stemmen op het woord van het jaar. Dat kan tot 18 december om 17 uur op woordvanhetjaar.vandale.be. De uitslag wordt op 19 december om 5 uur bekendgemaakt.