© BELGA

Daling verkeersdoden is het grootst in Limburg: Ligt voor groot deel aan hoe jongeren omgaan in het verkeer!

Nergens daalt het aantal verkeersdoden zo sterk als in Limburg. In de eerste negen maanden stierven er 20 mensen op de Limburgse wegen, dat zijn er zeven minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Koen Snoekx

In de eerste negen maanden van 2017 stierven in Vlaanderen 363 mensen in het verkeer of 11 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar (407 doden). In Limburg is de daling het sterkst (van 27 naar 20). Enkel in de provincie Antwerpen is er géén daling, daar vielen liefst 20 doden meer. Opvallend in Antwerpen is ook de forse stijging van het aantal verongelukte voetgangers (van 2 naar 11) en motorrijders (van 1 naar 9). Het aantal letselongevallen daalde de afgelopen negen maanden ook het sterkst in Limburg (van 2.365 naar 2.023).

Discotheken

“De dalingen komen er vooral door de betere ­wegen en veiligere auto’s”, zegt Stef Willems van het Vias Institute (voorheen BIVV). Jonge chauffeurs, 18 tot 24 jaar, scoren opvallend goed met 12,2 procent minder dodelijke ongevallen. “Jongeren gaan op een andere manier uit dan vroeger”, zegt Willems. “Ze rijden geen zeventig kilometer meer om naar een megadancing te gaan. Ze gaan lokaal uit, gebruiken het openbaar vervoer of nemen een taxi.”

“Jongeren behalen ook steeds later hun rijbewijs”, zegt professor verkeersveiligheid Tom Brijs (UHasselt). “Op ­oudere leeftijd kunnen ze beter omgaan met risico’s en rijden ze minder impulsief.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer