© Margo Tilborghs

Uitbaters beenhouwerij Geers sluiten familiezaak na 177 jaar

Beenhouwerij Geers, de familiezaak die al 177 jaar op dezelfde plaats in Essen bestaat, sluit aan het einde van deze maand de deuren. Door gezondheidsproblemen kan uitbater Danny Geers (60) het werk niet langer volhouden. De zaak laat meer dan anderhalve eeuw geschiedenis achter zich.

margo tilborghs

De familie Geers is al sinds 1840 actief in de vleessector. De slagerij is steeds van vader op zoon doorgegeven en bevindt zich nog steeds op dezelfde plaats als in het begin: op de hoek van de Stationsstraat en de Kammenstraat.

Trots toont Danny Geers de foto van de winkel anno 1905. “Marinus Geers, mijn betovergrootvader, startte de zaak in 1840”, vertelt hij. “Op deze foto staat zijn zoon Jan, mijn overgrootvader dus, naast zijn kar. Mijn overgrootmoeder staat in de deuropening. Zie je de naam boven de deur staan? ‘J. Geerts.’ Je ziet het goed: toen stond er nog Geerts. Hoe die ‘t’ er met de jaren tussenuit is gevallen, is een raadsel.”

© Margo Tilborghs

Pintje met kop

“Het beroep is in de loop der jaren heel wat veranderd”, zegt Danny Geers. “Zo kochten mijn voorouders beesten op, die ze dan verhandelden. Wat ze niet verkochten, slachtten ze en verkochten ze in het café. Vroeger was er nogal vaak een café bij de beenhouwerij. Want een goede pint met een stuk kop, dat smaakte. De zaak werd vervolgens overgenomen door zijn zoon Jef en daarna door mijn vader René. In 1979 ben ik, als enige zoon, ook in de zaak beland. Toch vonden mijn ouders het belangrijk dat ik voldoende bagage meekreeg. En dus heb ik drie jaar humaniora gevolgd bij de broeders in Essen en drie jaar hoger middelbaar in Antwerpen. In 1978 ging ik in het leger en een jaar later ben ik mijn vader komen helpen in de zaak. Mijn vader was mijn leermeester. Ik bekwaamde me verder via een avondopleiding en nam in 1984 de zaak over. Mijn echtgenote Maria bediende al die jaren de klanten in de winkel. Samen hebben we een dochter, van vader op zoon kon de zaak dus niet worden voortgezet. En ook al komt mijn schoonzoon ook uit een beenhouwersfamilie, beiden hebben andere ambities en dus moeten we sluiten.”

“Danny zijn knieproblemen worden steeds erger”, zegt Danny’s echtgenote Maria Schrauwen (59). “Na lang twijfelen en afwegen hebben wij dan ook deze moeilijke beslissing moeten nemen. Op dinsdag 19 december openen we nog een laatste keer voor een totale uitverkoop.”

Trouwe klanten

“Wij willen graag onze vele trouwe klanten bedanken voor het in ons gestelde vertrouwen”, zegt het koppel. “Onze dank gaat ook uit naar onze medewerkers, nu én vroeger. Zonder hen was onze beenhouwerij nooit zo succesvol geweest.”

Klanten Griselle en Gerry Cremers uit Roosendaal kwamen alvast een bloemetje brengen uit dankbaarheid. “De passie proef je in de kwaliteit van het vlees en in de bereidingen”, zegt Gerry. “Het is allemaal met zoveel liefde en zorg bereid. Daarom komen we ook altijd vanuit Nederland naar hier. We zullen het missen. Wij wensen Danny veel beterschap en wensen hen beiden nog een mooie toekomst toe.”

© Margo Tilborghs