Sint-Truiden heeft er een nieuw café bij, en het is tevens een kunstwerk

Kunstenaar en HBvL-columnist Koen Vanmechelen opent een café in het centrum van Sint-Truiden. Het cosmocafe op de Groenmarkt is een nieuw project dat ook een permanent evoluerend kunstwerk is. En dit in hetzelfde pand waar twee jaar geleden Koen Vanmechelen zijn kunstkippen het licht zagen. Maar er zijn in het praatcafé ook enkele werken te zien van de kunstenaar.

In het pand waar in januari 2016 de eerste kip van Koen Vanmechelen’s ‘Planetary Community Chicken’ project het levenslicht zag, opent de kunstenaar op 12 december het cosmocafé. Het unieke stadscafé beroert nu al de tongen. De initiatiefnemers brengen mensen samen en gesprekken op gang. “Waar woorden kruisen, ontstaan ideeën”, zegt Vanmechelen. “Fijne ontmoetingen in de microkosmos van het cosmocafé, op de snijlijn van lokaal en globaal, maken de hele kosmos diverser en dus beter.”

Levend kunstwerk

“Uiteraard is dit een horecazaak met een gezicht en een persoonlijke aanpak”, zegt uitbater Ben Elen. “Een topinterieur op een toplocatie. Met veel beleving en ambiance. Onze menukaart is een afspiegeling van de filosofie achter het cosmocafé. Het is een mix van kwalitatieve, lokale producten in combinatie met ingrediënten uit de wereldkeuken.” Daarnaast kiest het cosmocafé volop voor vernieuwing. “Digitale tools zullen de ervaring versterken. Zo betaal je bijvoorbeeld digitaal en is er ruimte voor experimenten.”

De bezoekers van het cosmocafé maken letterlijk deel uit van het werk van Koen Vanmechelen. “Ons ‘art of food/food of art concept’ betekent dat het cosmocafé een ontmoetingsplaats is waar het café zelf het kunstwerk is”, vertelt Pascal Vossius. “De bezoekers zijn deel van de installatie die cosmocafé heet. Het café brengt de wereld naar Sint-Truiden en Sint-Truiden naar de wereld. Waar ze samen een frisse pint drinken, een goede babbel hebben. Waar ze kijken naar en praten over de wereld. En die zo telkens een beetje mooier maken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer