Flanders Classics - Vandenhaute: "Lance Armstrong is en blijft een groot kampioen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Met de 'Tour of Flanders Business Academy' wil Flanders Classics elk jaar een straffe spreker naar Vlaanderen halen", aldus organisator Wouter Vandenhaute van Flanders Classics. "Als allereerste spreker hebben we Lance Armstrong uitgenodigd. Voor hem is het een terugkeer naar de wielersport en wat mij betreft is hij welkom." Wouter Vandenhaute schrapte in 2012 de Muur en de Bosberg uit de Ronde van Vlaanderen, verhuisde dit jaar de start van Brugge naar Antwerpen en in 2018 finisht de Omloop het Nieuwsblad in Ninove en niet langer in Gent. Je kan niet zeggen dat hij de controverse schuwt en zijn stempel niet drukt op het hedendaagse wielrennen.

Verguisd door iedereen, zijn zeven Tourzeges ontnomen, levenslang geschort, nergens meer welkom, maar volgend jaar is Lance Armstrong dat in Vlaanderen wel en mag hij op uitnodiging naar het grootste wielerspektakel van het jaar in Vlaanderen. "Met de 'Tour of Flanders Business Academy' wil Flanders Classics elk jaar een straffe spreker naar Vlaanderen halen", verduidelijkt Vandenhaute. "Dat kan iemand uit het wielrennen zijn, maar even goed uit een andere sport of uit een ander domein van de samenleving. Als allereerste spreker hebben we Lance Armstrong uitgenodigd. Armstrong wil graag naar Vlaanderen komen om zijn verhaal te vertellen en om zijn favoriete eendagswedstrijd live te beleven. Voor hem is het ook een terugkeer naar de wielersport en wat mij betreft is hij welkom. Lance Armstrong is en blijft een groot kampioen. Ik heb al jaren het gevoel dat hij vooral gestraft is voor zijn arrogantie."

Vandenhaute had de voorbije weken verschillende keren contact met Armstrong. "Ik heb Armstrong in oktober in Washington ontmoet en heb er een gelouterd man aangetroffen, die vrede heeft met zijn lot", zegt hij. "Uiteraard moeten we in de wielersport inspanningen blijven leveren in de strijd tegen doping, maar we moeten ook in het reine leren komen met ons verleden. Ik vind het goed dat we kampioenen als Laurent Jalabert en Richard Virenque blijven eren, maar waarom zouden we Lance Armstrong en Jan Ulrich ook niet opnieuw toelaten in de grote wielerfamilie."

Armstrong zelf reageert in een kort filmpje op het nieuws dat Flanders Classics vrijdag zal verspreiden. "Ik stuur jullie een kleine video om te laten weten dat ik er enorm naar uitkijk om volgend jaar naar de Ronde van Vlaanderen te komen. Ik kan niet wachten om jullie te ontmoeten en het met jullie over wielrennen te hebben."

bron: Belga