Direct naar artikelinhoud

Hernández officieel winnaar controversiële verkiezingen Honduras, oppositie erkent uitslag niet

Na een controversiële verkiezingsstrijd is de huidige president van Honduras Orlando Hernández opnieuw uitgeroepen tot president van Honduras.Beeld AP

Drie weken na de controversiële presidentsverkiezingen in Honduras heeft het hoogste kiestribunaal (TSE) vandaag huidig president Orlando Hernández officieel tot winnaar uitgeroepen. 

Bij de verkiezingen op 26 november wezen de gedeeltelijke resultaten lange tijd op een overwinning van oppositiekandidaat Salvador Nasralla. Na een onderbreking in het tellen van de stemmen, die maar liefst 36 uur duurde, boog het resultaat  verrassend om naar een zeer lichte meerderheid voor de zittende president Juan Orlando Hernández.

Verkiezingsfraude en -manipulatie

De oppositie erkende het resultaat niet en beschuldigde de regering van verkiezingsfraude en verkiezingsmanipulatie. Dat leidde de voorbije weken tot aanhoudende protesten, waarbij tot nu toe al 22 doden vielen.

De kiescommissie hertelde een deel van de stemmen, maar dat veranderde uiteindelijk niets aan het eindresultaat. Hernández komt uit op 42,98 procent, Nasralla op 41,38 procent. 

Oppositie erkent uitslag niet

Vandaag werd Hernández dan uiteindelijk officieel tot winnaar uitgeroepen, maar de oppositie weigert hem te erkennen. "We verwerpen in zijn totaliteit de verklaring van het TSE. Het volk erkent Salvador Nasralla als president", zei het hoofd van de verenigde linkse oppositie en oud-president Manuel Zelaya  in een reactie. Hij roept ook op tot nieuwe manifestaties.