Eeuwenoude kapelletjestwist beslecht door bestuurder die vluchtmisdrijf pleegt

© bfs

Een van de twee ‘Twistkapelletjes’ op de grens van Kemzeke bij Stekene met Sint-Pauwels bij Sint-Gillis-Waas, is tijdens de nacht van zondag op maandag volledig vernield. De kapelletjes danken hun naam aan een religieus conflict uit de negentiende eeuw. Die twist lijkt nu - toch minstens voor even - beslecht.

Het incident gebeurde in de nacht van zondag op maandag op het kruispunt met de Grouwestreenstraat en de Heerweg. Een bestuurder reed één van de twee kapelletjes die er staan aan gruzelementen. Ook twee zitbanken die naast het gebouwtje stonden, werden vernield. De chauffeur vluchtte na het ongeval weg. Aan de hand van de boorddocumenten en enkele persoonlijke spullen kon de politie achterhalen dat de auto eigendom was van een man uit Stekene.

De zogenaamde Twistkapelletjes zijn al sinds 1981 beschermd. Ze danken hun naam aan een jarenlang conflict uit de negentiende eeuw tussen Kemzeke en Sint-Pauwels over de verdeling van de inkomsten uit het offerblok van het toen nog énige kapelletje. Omdat de twisten over het geld bleven duren, beslisten de kerkmeesters van Sint-Pauwels uiteindelijk om een tweede kapelletje te bouwen op enkele meters van het andere. Het kapot gereden kapelletje, dat van Kemzeke voor alle duidelijkheid, wordt in de oorspronkelijke staat hersteld.

© bfs

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen