Woonleningen weer spotgoedkoop (ondanks voorspellingen)

© Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De hypotheekrente staat op haar laagste punt van dit jaar, en is nog maar een fractie verwijderd van het diepte­record. Nochtans werd voorspeld dat de tarieven zouden stijgen, nu de Europese Centrale Bank aankondigde dat ze het stimuleringsprogramma zal afbouwen.

Ruben Mooijman

Voor een hypotheek met een looptijd van twintig jaar vragen banken gemiddeld een bodemrente van 1,99 procent, op voorwaarde dat de huizenkoper niet meer leent dan de koopsom. Dat cijfer is dit jaar nog niet lager geweest. Ook andere formules flirten met laagterecords. Voor een lening van tien jaar wordt nu een gemiddelde bodemrente van zo’n 1,47 procent gevraagd.

De cijfers komen uit de database van de Immotheker-Finotheker, een adviesbureau dat dagelijks 1.500 krediet­formules bij zestien banken vergelijkt. Klanten kunnen er terecht om de formule te zoeken die het gunstigst is. De tarieven in de rentebarometer van Immotheker- Fino­theker zijn bodemrentes: ze houden al rekening met de kortingen die banken aanbieden op basis van individuele dossiers. Ze wijken dus af van de officiële tarieven die banken hanteren. Wie zelf minstens twintig procent van de koopsom op tafel legt, kan nog goedkoper lenen. Voor twintig jaar kost een lening dan 1,94 procent, voor tien jaar 1,34 procent. De beginrente voor variabele tarieven is nog lager.

Merkwaardig

De hypotheekrentes lagen het grootste deel van dit jaar hoger dan een jaar geleden, maar begonnen eind ­oktober aan een neerwaartse beweging. Dat de woonkredieten weer goed­koper aan het worden zijn, lijkt merkwaardig. De financiële marktwatchers zijn immers al een tijdje in de ban van een nakende rentestijging. Dat de rente omhoog zal gaan, lijkt onvermijdelijk sinds de Europese Centrale Bank de afbouw van haar stimulerings­programma heeft aangekondigd. Maar dat programma gaat tot eind dit jaar nog op volle kracht door, en ook op de obligatiemarkten is de rente onlangs weer gedaald.

Hypotheken blijven voordelig, omdat het voor banken een erg aantrekkelijke activiteit blijft. Er zijn weinig andere manieren om de massa bijna gratis spaargeld zinvol en rendabel aan te wenden. De ECB rekent nog altijd een negatieve rente aan banken met overtollig geld, en staatsobligaties brengen minder op dan woon­kredieten. “Banken willen graag de beste hypotheekdossiers”, zegt John Romain van Immotheker-Finotheker. “Vandaar dat de rente aantrekkelijker wordt naarmate je zelf meer geld op tafel kan leggen.”

Minder verkocht

De recente daling van de tarieven kan volgens Romain mee ver­oorzaakt worden door het feit dat banken tot nu toe minder hypotheken verkocht hebben dan verhoopt. Het aantal verstrekte woonkredieten ligt duidelijk onder dat van vorig jaar, blijkt uit statistieken van de Nationale Bank.

De hypotheekrente blijft nog wel een tijdje laag, denkt Romain. Het is dus niet nodig om nu snel van de gunstige rente te profiteren. Ook Steven Trypsteen van ING verwacht “geen grote schokken”. “Bovendien vertaalt een stijging van de rente zich normaal in de woningprijzen. De ­betaalbaarheid blijft dan gelijk.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen