Vier op de tien automobilisten tellen glazen die ze mogen drinken voor ze rijden

© rr

Wanneer ze nog met de wagen gaan rijden, tellen meer dan 4 Vlamingen op 10 het aantal glazen alcohol dat ze mogen drinken om onder de wettelijke limiet te blijven. Dat blijkt uit een enquête van Vias institute, het instituut voor de verkeersveiligheid in ons land.

De feestdagen, en zeker nieuwjaar blijven ondanks de controles en de voortdurende sensibilisering risicovol. Zes op de tien beperken hun alcoholconsumptie, maar zonder enige rekening te houden met de wettelijke limiet, zo blijkt voorts. Het is volgens Vias zeer gevaarlijk om in te schatten hoeveel glazen alcohol je mag drinken voor je de wettelijke limiet bereikt. Dat hangt van verschillende factoren af zoals je gewicht of de gevoeligheid van het moment. Bovendien kan het alcoholgehalte in je bloed bij eenzelfde hoeveelheid alcohol bij een persoon verschillen van de ene week ten opzichte van de andere.

De BOB-campagnes bewijzen hun nut. In de periode van december tot februari zijn er het minst ongevallen waarbij een bestuurder onder invloed van alcohol is.

Toch is tijdens oudejaarsdag en nieuwjaar bij 1 ongeval op 4 (24%) een bestuurder betrokken die onder invloed van alcohol reed. Dat is meer dan tijdens een ‘normaal’ weekend (19%) en meer dan tijdens de kerstdagen (16% tijdens 24 december en kerstdag). In absolute cijfers, noteren we bij nieuwjaar een 40-tal ongevallen te wijten aan alcohol ten opzichte van een 20-tal bij Kerstmis. De feestdagen, en zeker nieuwjaar blijven ondanks de controles en de voortdurende sensibilisering risicovol.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen